Tomba del Clot de la Domènega (Calders)

Situació

Tenim notícia d’aquest jaciment medieval a través de J. Lladó, el qual l’any 1923 excavà una tomba en un indret que porta el nom de l’encapçalament d’aquestes ratlles. Segons l’esmentat autor la tomba es trobava vora el mas Domènega, a poca distància del poble de Calders i a tocar de la urbanització “La Guàrdia”. Long. 1°59’10” — Lat. 41°46’50”.

No hem pogut precisar l’indret exacte de la troballa de la cista, de la qual és fàcil suposar que ja no queden massa rastres. Ja hem indicat la localització aproximada del mas Domènega; diguem ara que es troba al cantó més oriental de la urbanització citada, a pocs metres d’un dels seus carrers principals, on s’arriba per mitjà d’un curt camí que surt a mà dreta venint de Calders.

Tomba

La tomba del “Clot de la Domènega” era orientada al cim d’un turonet segons l’eix est-oest. Era una cista d’1,37 m de llargada per 0,73 m d’amplada; segons aquestes mides, la tomba no podia pas contenir una persona adulta, sinó que més aviat deuria ésser un enterrament d’infant o bé una ossera. No cal ser massa atrevit per sospitar la presència d’altres tombes al mateix lloc encara soterrades. D’altra banda, el mateix Lladó diu que per aquells indrets hi ha moltes sepultures escampades i destruïdes per acció dels conreus.

Bibliografia

  • J. Lladó: Geografia comarcana. Calders, a “Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages”, núm. 132, Manresa 1929, pàg. 343.
  • Antoni Daura i Jorba i Joan Galobart i Badal: L’arqueologia al Bages (II). Necròpolis medievals, a “Les Fonts. Quaderns de recerca i divulgació”, núm. 6, Manresa 1983, pàg. 88. (ADJ-JGB)