Situació
ECSA - V. Roca
Aquestes tombes són situades sobre la Roca del Corb i la Mola de Sant Honorat.
Mapa: 34-12(291). Situació: 31TCG563603.
Per a poder accedir al lloc on hi ha les sepultures, cal seguir inicialment el mateix itinerari que mena a Sant Salvador del Corb, fins a arribar al coll de Mu, que separa la Roca del Corb de la de Sant Honorat. Les sepultures són a llevant, sota el coll, en una represa de la roca. Cal baixar a peu fins a l’indret, car no hi ha cap camí concret que hi condueixi.
Necròpoli
Resguardades en una balma, hom pot veure actualment tres fosses excavades a la roca, encara que s’aprecien les restes d’una quarta. En dues s’observa perfectament la forma antropomorfa, amb el cap diferenciat; en canvi la tercera és una mena de sepultura bastant gran, de forma irregular, de la qual no descartem la possibilitat que servís per a més d’un individu.
L’orientació és de sud —els peus— a nord —la capçalera—, tot adaptant-se a a la configuració de la roca.
Cal diferenciar la longitud de les dues sepultures antropomorfes. La situada més al sud fa uns 80 cm, mentre que l’altra gairebé fa 2 m. Es tracta, doncs, d’una tomba d’un infant i d’un adult. Ambdues tenen el cap ben diferenciat dins la capçalera, si bé en el cas de l’adult és més remarcat. També en els dos casos les tombes són més estretes en els peus que no pas en la part superior. L’amplada de la tomba de l’infant és d’uns 15 cm als peus i uns 25 cm a la capçalera; les mides de la part superior i dels peus en la tomba d’adult són aproximadament 50 i 10 cm respectivament.
A la tomba d’adult s’observa una mena de fissures a llevant i a la part de tramuntana; segurament hi recolzava la llosa o les lloses que la cobrien.
Aquesta necròpolis és molt difícil de datar. No tenim cap edifici proper amb què relacionar-la. Possiblement, per la forma de les tombes, sobretot per la capçalera, es pot situar cap als segles IX o X.