Situació
La Sala de Vilalleons és una domus que fou antiga casa senyorial del terme, convertit després en masia. Figura situada en el mapa del Servei de l’Exèrcit 1:50.000, editat pel Consejo Superior Geográfico, full 332-M781: x 44,0 —y 38,0 (31 tdg 440380).
Per arribar-hi cal anar a Vilalleons i prendre el camí que travessa el poble, passant per darrere l’absis de l’església. En comptes d’agafar la direcció que mena a Puig-l’Agulla, cal seguir un camí en molt bon estat que surt a mà esquerra i que mena a la casa, visible des del poble estant. (GOP)
Història
Aquesta domus o casa forta es trobava inicialment dins l’antic terme del castell de Taradell, al lloc de Vilalleons. Serví d’estatge d’una família de cavallers anomenada Vilalleons o Sala de Vilalleons.
El terme de Taradell es documenta per primera vegada l’any 893, quan Teudefred i la seva muller Borrella vengueren al bisbe de Vic, Gotmar, una terra situada al comtat d’Osona, en terra de Taradell, a Socarrats.
El lloc de Vilalleons apareix esmentat l’any 927, quan Duran i la seva muller Rosa vengueren a Contrad i a la seva muller Alúdia la vuitena part d’una peça de terra situada al comtat d’Osona, al terme de Taradell, a la vila anomenada Vilalleons (in villa que vocant Vilareonis); la família de cavallers anomenats Sala de Vilalleons o simplement Vilalleons, resten documentats, d’inici, amb Berenguer, des del 1271; la domus o casa forta de la Sala de Vilalleons es documenta ja el 1231.
Aquesta família era feudatària dels senyors del castell de Taradell i dintre la demarcació del seu castell s’aixecava aquesta domus. La família amplià el seu patrimoni vers l’any 1385, quan Marc de Vilalleons passà a ésser senyor de la domus de Mansolí, del terme de Solterra, pel seu casament amb Mandina de Mansolí.
L’any 1430, Elieta de Vilalleons es casà amb Bernat Guillem d’Alta-riba i es fusionaren ambdós patrimonis. Més tard la Sala de Vilalleons passà als Sentmenat, per la qual cosa la domus mostra en la seva façana l’escut d’aquesta darrera família, que en fou la propietària fins a l’any 1974, que fou venuda a una família de Vic.
Recentment s’hi han fet diverses obres de restauració. (APF-ABC)
Casa forta
L’anomenada presó de Vilalleons, a la Sala de Vilalleons, no té interès des del punt de vista de l’estudi de l’arquitectura medieval, per tal com és molt dubtós que l’actual edifici correspongui a aquesta època.
Tan sols hi ha una cel·la de 2 x 3 m aproximadament, coberta amb volta de canó amb pedres i maons. Al mur de tramuntana hi ha una finestra amb una llinda datada de l’any 1743; l’aparell dels murs és molt desordenat, amb pedres molt diferents de mida i amb juntes imprecises.
Hem, per tant, aportat aquí aquest edifici amb totes les reserves. (GOP)
Bibliografia
- A.P. i P.C.: Els castells catalans, IV (Barcelona 1973), Comentari marginal a Osona, pàgs. 1041 i 1050.