Sant Esteve de la Colònia Soldevila (Balsareny)

Situació

Capçalera de l’església de Sant Esteve. Cal fer notar com només és romànic l’absis central, que té la finestra tapiada; els altres dos hi foren construïts l’any 1942.

A. Mazcuñan-F. Junyent

L’església de Sant Esteve, de la Colònia Soldevila, es trobava dintre l’antic terme del castell de Balsareny, en un indret que antigament no tenia cap nom determinat fins que l’any 1897, quan s’hi feu la colònia tèxtil que actualment li dona el nom. És a la riba dreta del Llobregat, a la banda nord-oriental del terme. Long. 1°53’04” — Lat. 41°53’04”.

Hom hi pot anar per la carretera de Manresa a Berga. Poc després del quilòmetre 17 hi ha, a mà dreta, el trencall que mena, en 1,4 km, a la colònia, en un planell en el qual hi ha la capella. Cal demanar la clau al capellà de la colònia. (FJM-AMB-ABC)

Història

Aquesta església devia ésser sempre església rural; ara és sufragània de la parròquia de Balsareny.

L’església apareix citada el 1038 al testament d’Ingilberga de Balsareny, muller de Guifré de Balsareny, senyor del castell. L’any 1897 Josep Soldevila i Casas fundà la colònia tèxtil que porta el seu nom, canvià radicalment el tipus de poblament i es convertí en ajuda de la parròquia de Balsareny. El 1942 s’amplià afegint-hi dos absis neoromànics. Recentment s’hi ha fet alguna restauració que permet de descobrir una part de la seva antiga edificació. (ABC)

Església

Aquesta església originàriament era un edifici romànic, que constava d’una nau rectangular, sense creuer, capçada per un absis semicircular llis. Tanmateix, l’any 1942 fou totalment transformat, ja que hom camuflà la nau primitiva alhora que s’hi afegia una altra nau travessera o transsepte, amb una absidiola a cada braç. De la primitiva edificació romànica, ara només es fa patent una part de la nau i l’absis central, que no mostra cap mena d’ornamentació i no té Cap obertura. L’aparell és ben endreçat i ordenat.

Darrerament hi han estat dutes a terme algunes restauracions que han consistit en la reobertura de la finestra de l’absis i a escatar el guix que cobria els paraments interiors, amb la qual cosa apareixen novament alguns fragments de l’aparell romànic de la nau. (FJM-AMB)

Treballs de restauració posteriors

Entre els anys 1985 i 1986 es dugué a terme la restauració d’aquest edifici, la qual fou promoguda pel rector i anà a càrrec dels veïns del poble. Les obres consistiren en la neteja i la consolidació dels murs interiors; així mateix, es deixà ben visible l’absis romànic de l’església i es procedí a reobrir la seva finestra de doble esqueixada, que romania cegada. (FVM)

Bibliografia

  • Anònim: Sant Esteve de la Colònia Soldevila, a “Full Diocesà”, núm. 1436, Solsona, 14 d’abril de 1974.