Santa Cecília de Vilafruns (Balsareny)

Situació

Aspecte que oferien les ruïnes fa uns anys.

F. Junyent-A. Mazcuñan

Les poques romanalles que resten de l’antiga església de Santa Cecília són situades darrera el darrer bloc de cases de la colònia homònima, la qual és emplaçada al costat de migjorn, prop de Balsareny, a la riba dreta del Llobregat. Long. 1°52’45” -Lat. 41°50’30”.

Hom hi pot anar per la carretera de Manresa a Berga. Poc abans del quilòmetre 13 caldrà agafar el trencall que hi ha a mà esquerra, on comença la carretera que porta a la colònia minera, on hi ha les ruïnes de l’església. (FJM-AMB)

Història

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Balsareny, al lloc de Vilafruns. No degué passar mai de capella rural. Depengué de dos monestirs de manera poc clara. El lloc de Vilafruns es documenta abans del segle XIV, si bé l’església apareix citada amb anterioritat, car el 951, entre les propietats que es confirmen en el precepte de Lluís Ultramarí al monestir de Santa Cecília de Montserrat, hi figura Santa Cecília de Balsareny. Més tard, el 990, en la butlla del papa Joan XV al monestir de Sant Pere de Rodes, entre els béns confirmats apareix “junt al castell de Balsareny i l’església de Santa Cecília amb el seu alou”. Aquesta aparent contradicció podria ser deguda a una redacció deficient de la butlla de Sant Pere de Rodes, que segurament tenia un alou prop de l’església de Santa Cecília, però no l’església. En el cas que la cita més antiga hagués correspost a Sant Pere de Rodes podríem pensar en una permuta, però a la inversa és del tot il·lògic. Amb tot, la casa de Santa Cecília torna a aparèixer el 997 i sabem que el 1685 encara tenia culte. Però en fer-se l’actual colònia obrera de les mines de Vilafruns ja estava en runes i s’aixecà una capella totalment nova dedicada a Santa Bàrbara, com correspon a una església d’una població minera.

L’església antiga ha gairebé desaparegut, i només se’n noten uns petits vestigis. Quan es feren unes obres a la colònia es trobaren algunes tombes que corresponien al cementiri de la capella de Santa Cecília. (ABC)

Església

De l’església ara només resten uns munts de pedra, que ni tan sols permeten de refer-ne la planta, i que amb el pas del temps desapareixeran, si és que ja no ho han fet. (FJM-AMB)

Treballs de restauració posteriors

Pel novembre de l’any 1984, amb motiu d’unes obres d’ampliació i millora de la carretera comarcal de Manresa a Berga, s’aterraren definitivament les restes de murs que quedaven d’aquesta antiga església romànica, la qual ja havia estat mutilada amb anterioritat, en fer-se els habitatges per a la colònia minera de Vilafruns. Juntament amb els vestigis de l’església, desaparegueren també les tombes de la necròpoli que afloraven al seu entorn. (FVM)