Situació
Aquestes tombes es troben en un vessant abrupte de la muntanya, ple de matolls i alzines, al lloc conegut pels Bassis, situat a 850 m d’altitud, sobre l’església de Sant Joan de Fàbregues, amb la qual no sembla pas que guardin cap relació.
Per anar-hi cal agafar una carretera de terra que surt a l’entrada del poble de Rupit, a mà dreta. Cal seguir aquesta pista al llarg de poc més d’1 km. Després d’haver passat una torrentera, per culpa de la qual la carretera fa un revolt marcat, cal agafar un corriol, que s’enfila a mà dreta i que, enmig d’un bosc d’avellaners, ens portarà, després de caminar gairebé 1 km, a la punta d’un serrat, on hi ha una bona panoràmica. Des d’aquest indret cal baixar uns 50 m.
Les tombes es troben situades sobre una llosa gran que hi ha al vessant de migjorn, enmig dels arbres. Aquestes tombes figuren situades en el mapa del Servei de l’Exèrcit 1:50.000, editat pel Consejo Superior Geográfico, full 294-M781: x 56,1 —y 51,5 (31 tdg 561515). (JVV)
Necròpoli
Es tracta d’un conjunt funerari que consta de dues tombes excavades a la roca, una roca sorrenca i dura, orientades de nord a sud. Aquestes dues tombes corresponen a adults i es troben en un lloc de difícil accés.
Tot i que han estat molt erosionades a causa de la intempèrie, encara són perfectament visibles. A desgrat del seu estat actual, podem deduir que foren construïdes d’una manera molt rudimentària, possiblement per gent poc hàbil, moguda, però, per la necessitat de disposar d’un lloc per a sebollir els seus morts. Encara hom pot constatar que tant la forma com el mateix buidat presenten una forma molt irregular.
Aquestes dues sepultures foren disposades paral·lelament, a uns 60 cm l’una de l’altra de distància. Els seus extrems són arrodonits, han estat buidades ja fa temps i no se’n conserven les lloses que les cobrien.
Llur mida és considerable; així l’una fa 2,02 m x 0,51 m x 0,27 m i l’altra, 2,04 m x 0,58 m x 0,23 m.
Com a característiques generals podem assenyalar el poc interès que hom tingué en marcar les espatlles de la figura, la qual cosa les fa diferents de les tombes olerdolanes; la irregularitat de llur buidatge, tendent al pla; i la tendència a marcar una certa inclinació vers els peus. Aquestes tombes, amb una forma corbada, tant al cap i al peu, com als costats laterals, pertanyen al tipus anomenat “pisciforme”.
J. Bolòs ha apuntat la hipòtesi que aquestes tombes pertanyen a un tipus de sepultura de formes primitives que cal datar possiblement de l’època precedent a l’afermament del poder comtal autòcton, el segle X, però segurament més tard de la invasió musulmana. (JVV)
Bibliografia
- Jordi Barris i Duran: Les tombes dels Bassis i la Taula de les Creus de Rupit, “Quaderns d’Estudis Medievals” (en premsa).
- Jordi Bolòs i Masclans: Tombes excavades a la roca al Cabrerès, “Ausa”, X, Vic. 1982. (JVV)