Mare de Déu del Remei del castell de Cambrils (Odèn)

Situació

Aspecte que ofereix l’exterior de l’absis de la capella del castell de Cambrils.

L. Prat

Damunt un turó de la serralada del Bartolo Vell, sobre la solana de Sopenya, formant part del conjunt del castell de Cambrils, hi ha l’esglesiola de la Mare de Déu del Remei, lloc des del qual la naturalesa ofereix un esplèndid panorama a l’observador: a migjorn el serrat de la Creu, que enllaça amb el de Morés, a ponent la roca de Medes, i a tramuntana la cinglera de Tartera.

Mapa: 291M781. Situació: 31TCG675664.

Per anar-hi cal seguir el mateix camí de l’església de Sant Martí de Cambrils. Una vegada allí cal seguir un caminet, a mà esquerra, el qual amb uns cinc minuts a peu deixa al castell.

Església

L’edifici de la Mare de Déu del Remei, que abans era dedicat a sant Esteve, no ens ha deixat trobar cap dada històrica. Consta d’una nau, coberta amb volta de canó lleugerament rebaixada i capçada a llevant per un absis semicircular, el qual arrenca de la roca.

A l’interior, avui arrebossat i pintat, es conserva un arc preabsidal en degradació i un de toral, tots dos de mig punt lleugerament rebaixat.

Al mur de tramuntana, l’arc toral, que s’eixampla en els seus extrems inferiors, arrenca del sòl, mentre que, a l’altra banda, actualment s’inicia damunt un banc de pedra que no arriba al mig metre d’alçada i que s’allarga fins al frontis.

Darrere l’altar hi ha un envà que dificulta la visió de la curvatura interior de l’absis i la finestra.

El parament ha estat fet amb carreus simplement escairats, de mides diferents, disposats en filades irregulars. La nau en algun temps fou allargada, la qual cosa és demostrada pel tipus diferent de parament utilitzat al frontis i a la part de migjorn i de tramuntana que li és més propera.

La porta, de construcció posterior, es troba situada al mur frontal. L’edifici té, al mur de migjorn, una finestra de doble esqueixada. A l’absis hi ha una finestra amb dos muntants, fets amb dos blocs rectangulars d’uns 7 cm de gruix i una llinda rectangular. Al mur de tramuntana hi ha oberta una altra finestra, aquesta posterior, que és arrebossada.

Conserva un campanar de cadireta, amb una finestra d’arc de mig punt adovellat.

El frontis té adossat un porxo que uneix l’església amb les restes del castell.

Es tracta d’una obra rural, barroerament construïda i que, tot i el seu arcaisme, cal situar en una datació ja avançada, possiblement dins el segle XII.