Les galetes Viñas

La gran empresa catalana de galetes va ser la creada per Pere Viñas el 1879 (Anunci publicat en una revista barcelonina a la dècada dels anys vuitanta).

Si Pere Palay va ser l’introductor del procés industrial en la fabricació de galetes, la gran empresa d’aquest sector fou l’obra d’un altre Pere, Pere Viñas i Renom, una mica més tard que ho feu el primer.

Viñas i Companyia, la seva empresa, establí la fàbrica a Sant Martí de Provençals-Poblenou, el 1879, al carrer de Castillejos. L’edifici i els tallers adjunts ocupaven un terreny de 4 000 m2. El seu nom popular serà el de La Galeta. El despatx de l’empresa era al carrer d’Avinyó, núm. 32, de Barcelona, segons totes les guies de l’època, i al carrer de Copons, segons un fulletó de la mateixa empresa, publicat el 1932 amb motiu del centenari del naixement de Pere Viñas. Aquest document informa també que el seu fundador fou el primer a tenir una línia telefònica que unia el seu despatx barceloní amb la fàbrica del Poblenou, el 1883.

Anunci (Exposición Internacional de Turín, 1911).

Si Palay comença amb la fabricació industrial de la galeta tradicional, dedicada a la marina, Viñas es dedica des del primer moment a la galeta dolça, un article ja estès. Segons el comentarista de l’Exposició del 1888 a Barcelona, “se la encuentra en la mesa del más humilde obrero, como se saborea en los más suntuosos banquetes y por los más exigentes gourmets”.  

Les galetes Viñas pretenien fer la competència a la galeta anglesa, que era la que dominava aleshores el mercat europeu. Els seus primers models porten el nom d’Espuma, Ambrosía —que imita la “Sugar Wafer” anglesa— i Bocado de Dama, o bé incorporen additius que permeten presentar-les com el millor reconstituent —les galetes Osteógenas—.

El 1886, Viñas i Companyia guanya una medalla d’or a l’Exposició de Liverpool, el feu europeu del sector. I fa una forta inversió en el seu estand de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888.

La producció, segons que manifesten aleshores, és d’un milió de quilograms anuals. La fàbrica compta amb maquinària moderna, que inclou forns, amassadores, batedores, etc. Hi treballen 150 obrers. Amèrica és un dels seus grans mercats, a més de les Filipines —que era encara colònia espanyola— i alguns països europeus.

Galeta maria de Viñas i Companyia. Els americans introduïren la galeta de farina de blat tendre, amb greix, sucre i aromatitzants, producte ja de pastisseria.

Durant l’última dècada del segle XIX i la primera del segle XX, Viñas i Companyia és la primera empresa de galetes de l’estat. El dipòsit i el despatx de l’empresa passaran a la Ronda de Sant Pere, núm. 19.

L’any 1928 es crearà la societat anònima Galetes Viñas, SA. Després de la guerra l’empresa fou declarada en fallida. La delegació d’hisenda, com a creditor, vengué les instal·lacions a Manuel Casany i Aixelà, el qual mantingué uns quants anys el nom de Galetes Viñas-Manuel Casany.