La primera fàbrica d’embotits que utilitzarà el vapor, el 1882 o el 1883, serà l’empresa Torra i San, de Vic. L’empresa ja tenia tradició. El 1876 van rebre el títol de proveïdors de la casa reial espanyola. Però aleshores la producció devia fer-se encara manualment o amb l’ajut de cavalleries.
La incorporació de les màquines de vapor fou conseqüència de la construcció d’una fàbrica nova, prop de l’estació de ferrocarril. El terreny mesurava 75 000 pams2 i l’edifici tenia quatre pisos. L’arquitecte era de Vic i es deia Pons.
La seva producció incloïa embotits de tota mena, els tradicionals de la comarca i especialitats estrangeres. Contractaren un grup d’italians, encapçalat per l’anomenat Sacco, que es va fer càrrec de la producció de mortadel·les italianes i d’embotits a l’estil de Lió i de Bolonya, que tenien sortida, sobretot, a la ciutat de Barcelona. Informaven d’una producció de 10 000 quintars d’embotits anuals, equivalents a uns 416 000 kg.
Els empresaris incorporaren a l’empresa un veterinari que controlava i donava garanties sobre la qualitat i el bon estat de les carns que s’utilitzaven.
L’associació Torra i San es convertirà el 1883 en la societat Torra, San i Companyia, un fet que representava l’entrada de recursos procedents de tercers. L’empresa, que tenia inicialment un despatx a Barcelona, on venia a l’engròs —al carrer de la Barra de Ferro, 5 bis— obrirà el mateix any 1883 una botiga per a venda al detall al carrer de la Portaferrissa, núm. 1.
La fàbrica va ser ampliada el 1886. Tenien aleshores un despatx dedicat a la venda, al passeig de Gràcia, núm. 31, de Barcelona.
Es produirà aleshores un trencament, si més no pel que fa a la continuïtat dels Torra a l’empresa. Entre el 1888 i el 1890 la fàbrica de Torra, San i Companyia quedarà a les mans de Francesc Robert i Yarzábal, que es presentarà com a successora de l’anterior. Al mateix temps, Joan Torra establirà pel seu compte una fàbrica d’embotits, també moguda a vapor.
Fou la de Joan Torra la que prengué més volada. Especialment des del moment en què l’arquitecte Enric Sagnier construí la seva fàbrica el 1900 o el 1901 a Vic mateix, un edifici obert pels quatre costats, amb tres pisos i un cost d’unes 200 000 ptes. Joan Torra tindrà un despatx a Barcelona, primer al carrer de Trafalgar, núm. 1, després al d’Ausiàs Marc, núm. 38, i finalment al d’Ali Bey, núm. 3.
La fàbrica de Joan Torra, dirigida pel seu gendre Joaquim Salvador, serà visitada pel rei Alfons XIII el 5 de novembre de 1908, en el que fou una mostra de reconeixement de la indústria catalana en totes les seves expressions i els seus sectors.
Però la fàbrica de Francesc Robert, que es convertirà en Robert i Companyia, durarà més anys que la de Joan Torra. Durant la dècada dels anys vint l’edifici serà ocupat per la fàbrica de gènere de punt dels magatzems El Águila.