Llobet i Guri, a Calella

Josep Llobet i Guri (El Mercurio, 1931). Josep Llobet i Guri donà un fort impuls a les societats creades per ell amb seu a Calella.

L’empresa Llobet i Guri, de Calella, té les seves arrels en un mitger barceloní que es deia Miquel Recasens.

Si hem de creure el que diran els seus successors, Miquel Recasens inicià les seves activitats l’any 1835. La primera referència directa, però, és del 1860, quan presentà els seus productes a l’Exposició Industrial que se celebrà a Barcelona aquell any. Eren mitjons de fil, de cotó, de llana i d’estam de totes menes. Tenia el despatx a la Rambla dels Caputxins, núm. 3.

El 1869 es presenta ja com a fàbrica de gènere de punt, un fet que demostra la incorporació de maquinària. La fàbrica és al carrer de Barberà, núm.13, i tenen botiga al Pla de la Boqueria. Miquel Recasens ha incorporat el seu nebot a l’empresa, que es diu ara M. Recasens i Nebot. Seran expositors tant al certamen del 1871 com al del 1877, tots dos celebrats a Barcelona.

El 1887, la societat passa a denominar-se Recasens, Guri i Llobet. Guanyaran una medalla d’or a l’Exposició Universal de Barcelona del 1888. La fàbrica és ja a Calella, mentre el despatx i el magatzem dels seus productes de punt són al carrer Barberà de Barcelona. Amb motiu de la seva participació a l’Exposició Universal de París del 1889, parlen d’un volum anual de vendes d’un milió de pessetes i de 600 treballadors. Aquesta xifra ha d’incloure treball a mans a càrrec de dones i de caràcter temporal.

Etiqueta de Llovet Germà i Salicrú.

Durant la dècada dels anys noranta desapareix el nom Recasens, el del fundador, i l’empresa es divideix. Monteys, Planas i Campmany se’n diran successors legítims, però els qui tindran més èxit en la seva continuació seran els socis Guri i Llobet. Totes dues fàbriques seran a Calella. Quirze Guri i Agustí Llobet i Catà, tots dos residents a Calella, eren presumiblement els titulars de l’empresa Guri i Llobet.

La història dels anys següents és confusa. El 1897, a Calella hi ha vint-i-tres fàbriques de gènere de punt. Els cognoms es repeteixen. Es manté aquí la tradició del germà o del fill que s’estableixen pel seu compte, al marge del germà o del pare. Hi ha Monteys, Planas i Campmany, que es diuen successors de Miquel Recasens; hi ha Guri i Llobet, Agustí i Jaume Llobet (per separat) i Isidre Salicrú, entre d’altres. En els anys següents es produeix una certa concentració i depuració d’aquestes empreses. Trobem Agustí Llobet el 1902 i Llobet i Salicrú fins que la que serà la primera empresa de Calella, Successors de Guri i Llobet, es configura al voltant de Josep Llobet i Guri, el 1912.

Josep Llobet i Guri havia nascut a Calella el 1854. Serà el titular únic de l’empresa de gènere de punt, que tindrà un fort creixement, des de l’esmentat any 1912.

El 1923, Josep Llobet i Guri creà una societat anònima que es deia Manufactures de Mataró i Calella, SA, amb un capital de 3 000 000 de pessetes, i que era una filial personal d’ell. Les oficines eren a Barcelona, a la Gran Via de les Corts Catalanes, núm. 584.

El 1931, morí Josep Llobet i Guri i es constituí Llobet i Guri, SA, que agrupà tots els actius industrials del grup. Després de la guerra espanyola tenia tres fàbriques de gènere de punt a Calella i dues filatures de cotó a Manlleu.