Dolmen de Santa Magdalena (Moià)

Situació

Un detall de la pedra amb els grafits que hi han estat gravats.

F. Junyent-A. Mazcuñan

Al terme municipal de Moià, sobre un turó a 500 metres de l’ermita del mateix nom. En una cota de 730 m i en posició dominant. Long. 2°03’42” - Lat. 41°47’40”.

El camí per arribar-hi arrenca, a mà dreta, de la carretera de Manresa a Vic, immediatament després d’haver travessat un pont i poc abans del quilòmetre 26. Després d’un recorregut d’uns tres quilòmetres hi ha un transformador, on caldrà aturar-nos per tal de seguir, a peu, per damunt un turó que hi ha a mà dreta, on hi ha el dolmen. (FJM-AMB)

Grafits

A la llosa de la capçalera del dolmen damunt la seva paret interna es troba gravada una creu de braços patents, flanquejada per 6 xiprers, tres a cada banda, tot realitzat amb una eina metàl·lica. D’aquestes figuracions cada vegada en queda menys tros, puix que en l’actualitat els xiprers de la dreta estan mutilats d’una manera manifestament intencionada.

Un dibuix amb els temes que hi ha gravats a la roca.

A. Casanovas

És molt difícil de precisar amb exactitud la cronologia d’aquesta representació; sens dubte el seu significat és eminentment religiós, de caràcter cristià, amb un simbolisme funerari, puix que el tema del xiprer es troba en nombroses tombes cristianes i en molts cementiris cristians i també pagans. Aquesta associació a la mort és donada pel color fosc del seu fullam i perquè si hom talla el seu tronc mai més no torna a créixer. (ACR)

Bibliografia

  • Ricardo Batista: Sepulcros megalíticos de la comarca del Moyanés. Corpus de monumentos megalíticos, fasc. 1. Instituto de Prehistoria y Arqueología de la Diputación Provincial de Barcelona. Barcelona 1961, núm. 5.
  • Ferguson: Signos y símbolos en el arte cristiano, Buenos Aires 1956, pàg. 31.
  • Luis Pericot: Los sepulcros megalíticos y la cultura pirenaica, Barcelona 1950, pàg. 172. (ACR)