Santa Maria de Clariana (Argençola)

Aquesta església es trobava dins de l’antic terme del castell de Clariana. Des de molt aviat es comprova que exercia la funció de parròquia del terme del castell, funció que actualment continua mantenint com a parròquia del poble de Clariana. Depengué del monestir de Sant Cugat del Vallès per donació dels primers senyors i repobladors del terme.

Les primeres notícies del castell es remunten a l’any 960, quan el comte Borrell donà a Sant Pere de Vic el castell de Tous, el qual afrontava amb el terme de Clariana.

La primera menció de l’església amb la seva advocació data de l’any 1002, data en què el papa Silvestre II confirmà els béns del monestir de Sant Cugat del Vallès, entre els quals consta el castell de Clariana amb l’església de Santa Maria. Així, es pot afirmar que aquesta església fou donada juntament amb el castell, i el monestir ja la posseïa l’any 886, data en la qual el rei Lotari en el seu precepte confirmà al monestir de Sant Cugat els seus béns, entre els quals figurava el castell de Clariana amb les seves esglésies, els deli les i les primícies. A més se sap que el castell amb les esglésies fou donat per Unifred, fill de Sala de Conflent, per a remei de l’ànima del seu pare difunt. Per tant la donació es degué fer abans de l’any 979, ja que en aquesta data Unifred ja devia ser mort, perquè els seus marmessors complimentaren una deixa que el difunt havia fet a Sant Pere de Vic. L’any 1032, en el testament sagramental de Maier de Clariana, que era el feudatari del monestir en el castell de Clariana, deixà a l’església de Santa Maria el seu alou de vila de Sala. Malgrat que es disposa de molta documentació del monestir no es coneix cap notícia sobre l’exercici del domini sobre l’església de Santa Maria de Clariana per part del monestir.

Les funcions parroquials es constaten a partir d’una llista de parròquies del bisbat de Vic, datable entre els anys 1025 i 1050, en la qual figura la parròquia de Cleriana.

En el testament d’un altre senyor del castell, anomenat Berenguer de Clariana, aquest feu una deixa per a l’obra de Santa Maria.

Actualment l’església continua tenint culte com a parròquia del poble de Clariana. (ABC)

A l’interior, a l’esquerra de la porta d’entrada i dins una fornícula de la paret de migdia, es conserva una pica baptismal de forma gairebé cilíndrica i sense cap decoració (vegeu annex dins aquest volum). (ECO-XVT)