Les arrels sederes de la família Fàbregas es troben en el segle XVIII; i concretament a l’any 1739, quan un Fàbregas forma part del gremi de velers de Barcelona.
Si es pogués fer l’arbre genealògic de la família des d’aquest moment fins a mitjan segle XX comprovaríem com hi ha nombroses branques que es dediquen a la indústria o pre-indústria sedera. Certament, el nom es troba repetit: filadors, teixidors, fabricants de cintes. Són segurament germans i parents que inicien negoci pel seu compte en aquesta dispersió d’esforços tan tradicional a la Catalunya dels segles XVIII i XIX.
En els inicis de la industrialització catalana (1842) hi ha a Barcelona dos germans seders: Antoni i Gaietà Fàbregas i Xavet. El primer —morí el 1871— té el taller a la plaça de Santa Caterina i el segon a la Riera de Sant Joan. És aquest el qui donarà origen a una empresa que superarà els 100 anys.
Gaietà Fàbregas presentà els seus gèneres a l’Exposició Industrial barcelonina del 1860. Eren mocadors de crespó.
El seu fill, Gaietà Fàbregas i Rafart, donarà una forta empenta al desenvolupament de la indústria. Començà l’any 1882 i es distingirà per la mecanització total de la fàbrica, que instal·larà a Gràcia (Travessera, núm. 35). El seu despatx era al carrer de Montsió, núm. 18. L’increment de la producció anirà acompanyat de la creació d’una xarxa comercial a l’estat. El 1888 tenia cases a Madrid, València i Màlaga, a càrrec de representants exclusius. Aquest mateix any guanyà una medalla d’or a l’Exposició Universal de Barcelona pels seus teixits de seda. La seva especialitat era el color negre. La producció anual era de 1 200 peces de 65 metres cadascuna, o sigui un total de 78 000 metres. Exportava a les colònies espanyoles. A Gràcia hi treballaven 120 obrers. El 1897 la producció era de 9 000 peces, el personal de 200 obrers —sobretot dones— i el volum de vendes d’1 100 000 pessetes.
Al final de segle, el despatx s’establí a la Ronda de Sant Pere, núm. 33, de Barcelona. El nou titular serà Joan Fàbregas i Jorba, un germà del qual (Manuel) també iniciarà pel seu compte una empresa semblant, seguint la tradició.
Joan Fàbregas obrirà a començament de segle una segona fàbrica a Mollet i posteriorment una tercera a Viladecans. Feia el cicle industrial complet, amb torçats, tint i aprestos.
El 1957, Jordi Fàbregas i Chaminade constituí Sederies Jordi Fàbregas, SA. Es mantenien les dues fàbriques de Mollet i Viladecans, amb 600 obrers. El 1960 l’empresa rebé l’encàrrec de fer el vestit de núvia de Fabiola de Mora i Aragón, reina de Bèlgica. L’1 de gener de 1973 es constituirà Sedunión, SA, per fusió de Batlló, SA i Sederies Jordi Fàbregas, SA. La producció es concentrarà a la fàbrica de Mollet.
Bibliografia
- Sederías Jorge Fábregas, SA, 17391964, Barcelona.