Torre de Sanui (Áger)

Situació

Les restes d’aquesta torre de guaita són situades a la masia anomenada la Torre de Sanui, a l’W de la població d’Àger, prop de la masia de Serret, on hi ha les restes de l’antiga església de Santa Maria del Pla.

Mapa: 32-12(289). Situació: 31TCG136526.

Si seguim la carretera que va d’Àger cap a Balaguer, la masia de la Torre de Sanui és situada gairebé a 1 km del poble, a la banda esquerra de la carretera. Les restes de la torre medieval es conserven a l’interior de la masia moderna.

Història

La Torre de Sanui és una casa de camp bastant recent que ocupa el lloc on antigament hi hagué una torre de guaita que, de ben segur, cal relacionar amb el sistema defensiu del castell d’Àger. Malauradament, no hi ha cap referència documental que es pugui relacionar amb dita torre. Només la persistència del topònim “Torre de Sanui” ha permès cerciorar que hi havia una torre.

Els propietaris de la casa ens han explicat que primitivament només hi havia la torre derruïda, que més tard s’incorporà a una cabana de camp i un corral, convertits finalment en un lloc d’habitatge.

Popularment, com en el cas de la torre del Negre, s’ha considerat una “torre dels moros”, i fins i tot sobre la seva història n’existia una llegenda, en forma de romanç, avui perduda.

Torre

Les restes de l’antiga torre de guaita, de planta circular, ara són reaprofitades en una cisterna. L’edifici tenia uns 3 m de diàmetre interior i es conserva, en alguns indrets, en una alçada de fins a uns 3 m.

Actualment, és difícil d’estudiar aquests vestigis, però és indubtable que són les restes d’una torre del segle XI. Devia fer de guaita amb relació a la zona de ponent de la vall d’Àger i permetia de connectar visualment amb altres fortificacions, com la torre del Negre o el castell de Claramunt.