La interpretació de gràfics

Què són els gràfics?

Els textos que has d’estudiar sovint van acompanyats d’altres elements informatius, com ara fotografies, mapes, esquemes, dibuixos o gràfics. Els gràfics són dibuixos o representacions de dades o conceptes que sovint s’utilitzen per a donar una informació visualment clara i concisa sobre determinats continguts d’estudi. Per exemple, si es vol parlar de la producció agrícola d’un territori durant un cert període de temps, un gràfic ens en pot donar una visió ràpida i clara; amb un gràfic de barres o un gràfic lineal, podem veure a primer cop d’ull si, al llarg d’uns quants anys, la producció ha anat pujant o baixant, o si s’ha mantingut. O també, per posar un altre exemple, un gràfic pot il·lustrar de manera molt entenedora els moviments de translació de la Terra. Habitualment, els gràfics esdevenen un suport molt rellevant dels textos escrits dels llibres i de les informacions de qualsevol mitjà de comunicació (televisió, diari, etc.); els gràfics també poden, i solen, ser utilitzats com a fons projectat i suport d’una comunicació oral, una conferència o una exposició

Els gràfics, doncs, pretenen reflectir de manera visualment fàcil una determinada informació entre aquelles persones que són receptores de qualsevol dels mitjans actuals de comunicació, incloent- hi els llibres i els materials d’estudi. Segur que ja has hagut de treballar amb gràfics més d’un cop. Per tal que et resulti clar saber interpretar- los, conèixer-los de manera pràctica, ara ens centrarem en la tipologia de gràfics que sol aparèixer en els llibres escolars, en els apunts o en els materials que et facilita el professorat i també en els que trobes més freqüentment quan cerques informacions a través d’internet. Abans, però, analitzarem què cal que tinguis en compte per a interpretar correctament un gràfic.

Què s’ha de fer per a interpretar correctament un gràfic?

Per a interpretar correctament un gràfic has de seguir tres regles fonamentals:

  1. Abans que res, has d’observar amb atenció el gràfic representat. Es tracta d’identificar visualment de quin tipus de gràfic es tracta: d’un diagrama, d’un plànol, d’un mapa, d’un croquis, etc.
  2. T’has de fixar en els colors que s’utilitzen (quan el gràfic no sigui en blanc i negre, és clar). Sovint, els autors dels gràfics utilitzen diferents colors per tal d’organitzar la informació o d’enriquir-la amb informació complementària.
  3. Has d’entendre els continguts de la llegenda que sol acompanyar els gràfics. Interpretar bé la llegenda, els símbols que conté, també et permetrà interpretar bé el gràfic.

Pots posar a prova l’aplicació d’aquestes tres regles a partir dels dos gràfics d’iaquesta pàgina.

Quantes classes de gràfics hi ha?

Podem classificar els gràfics en dos grans blocs:

  • Els diagrames.
  • La resta de representacions: plànols, mapes, corbes de nivell i croquis.