Les condicions ambientals

condicions.jpg

Quin lloc o espai físic necessites per a estudiar?

L’espai que has de triar per a estudiar varia en funció del lloc on et trobis. Si ets a casa, tindràs un espai diferent del que ocuparàs si ets a casa d’un amic o amiga, company o companya d’escola o bé si t’has desplaçat un cap de setmana a una altra residència o si estàs de vacances. En aquest últim cas, pot ser fins i tot que et plantegis l’estudi a l’aire lliure.

Triïs o tinguis l’opció que correspongui, el que has de tenir molt clar són les condicions adequades que ha de disposar l’espai on et dedicaràs a passar algunes hores estudiant.

Si estàs en un recinte tancat, com ara un habitatge, triaràs un lloc on puguis estar aïllat o aïllada de persones alienes a l’estudi. Si aquest espai és la teva habitació, haurà de reunir una sèrie de condicions, com ara que puguis disposar d’un mínim mobiliari que et permeti una postura corporal adient, que es pugui ventilar, que la seva temperatura i la seva il·luminació siguin les correctes i adequades i que el soroll extern no hi arribi de manera exagerada.

És clar que hi ha diferents maneres d’estudiar, segons la matèria que hagis de preparar. Estudiar no és només memoritzar, tot i que la memòria és una part important de l’estudi, sinó que sovint es tracta d’aplicar altres tècniques: recerca amb llibres o ordinador, confecció d’apunts o de gràfics, elaboració de treballs, lectures amb atenció de llibres, etc., i, per aquesta raó, hauràs de disposar d’un cert material imprescindible.

Quin espai necessites per a treballar amb ordinador?

Si l’estudi et “demana” treballar amb ordinador (en el llenguatge tècnic diríem que es tracta d’un treball amb pantalles de visualització de dades o PVD) i, a més, has de “bellugar-te” o navegar per internet, hauràs de disposar d’una estació de treball informàtica amb connexió a la xarxa d’una certa velocitat, i, en aquest sentit, l’ADSL o connexió de banda ampla és, actualment, l’opció més adequada.

Has de tenir present que, sigui quin sigui el tipus d’estació informàtica, un ordinador fix o bé un portàtil, cal que situïs el teclat i la pantalla damunt d’una taula i que treballis assegut en una cadira regulable, amb cinc potes, amb rodes i amb respatller, i que mantinguis una postura còmoda. L’espai sobre la taula ha de ser ampli per tal de poder tenir un quadern on prendre notes i una impressora en cas que vulguis tenir constància gràfica de les teves cerques. No has de tenir la sensació d’opressió per manca d’espai. Una bona ordenació dels objectes que hi ha al damunt de la taula és fonamental per a aconseguir aquesta sensació.

I no oblidis que sota de la taula has de tenir espai més que suficient, tant d’amplada com de profunditat, per tal que puguis estirar les cames sense restriccions. Pensa que si no és així t’acostumaràs a postures incorrectes que poden lesionar els teus músculs de manera important.

Com has de situar els estris de treball sobre la taula?

És probable, també, que hagis de treballar fent servir un manual o un llibre de text. En aquest cas el posaràs sobre la taula i, també assegut a la cadira, adoptaràs una postura còmoda evitant les flexions excessives de coll per tal de defugir el cansament prematur i l’afectació de les vèrtebres cervicals.

També hauries de tenir al costat un quadern per a prendre notes o apunts.

És evident que tots els estris que et fan falta per a la tasca de l’estudi els has de tenir a l’abast de les teves mans. Llapis, goma, retolador, marcadors, papers, llibretes, etc. Per a aconseguir-ho, pots fer-ho de la manera següent: seu a la cadira, davant de la taula, i, amb el braç estès però amb la mà tancada, dibuixa un arc imaginari damunt la taula. Per a tenir les coses que necessites a l’abast no has de col·locar cap objecte més enllà d’aquest arc. Així evitaràs fer cap esforç suplementari per a agafar allò que en un moment determinat et fa falta i no perdràs temps ni energies; necessites aquest temps i aquestes energies per a l’estudi.

Quines són les condicions de llum i temperatura per a l’estudi?

En qualsevol cas, ja sigui treballant amb un ordinador, o repassant un llibre, o passant apunts, és important que allà on estudies hi hagi un grau d’il·luminació adequat. Quan sigui possible, aprofitant la llum del dia, però, si no pot ser, amb il·luminació artificial. Una font de llum suau i que no provoqui ni reflexos ni enlluernaments. Si el sol entra per la teva finestra i et molesta, et pots protegir amb unes cortines o unes persianes.

El grau de temperatura ha de proporcionar-te el confort idoni. És difícil que puguis realitzar qualsevol tasca en condicions òptimes si tens fred o massa calor. I no has d’oblidar ventilar l’estança de tant en tant. Obrir la finestra uns deu minuts ajuda a rebaixar els índex de CO2 de manera important. Una habitació no ventilada, amb un ambient enrarit, pot incidir en el grau d’atenció, ja que els nivells d’oxigen que aportem a l’organisme són més baixos. I recorda que has de ventilar tant a l’estiu com a l’hivern.

Estudiar amb “soroll” o estudiar amb silenci?

Hi ha persones que pensen que no poden estudiar si no tenen un cert nivell de soroll al voltant i, fins i tot, amb alguns mitjans, com ara la televisió, l’equip de música, etc., funcionant. És del tot desencertat pensar que veure un programa de televisió és compatible amb l’estudi. Amb la televisió en marxa el grau de concentració que fa falta per a estudiar disminueix en progressió geomètrica i, encara que et sembli que no, el rendiment és inferior. Pots, si vols, posar música, però una música no estrident, que quedi en segon terme i no destorbi la tasca principal que t’ocupa en aquest moment, que és l’estudi. Si la música la sents a través d’auriculars, el volum ha de ser mitjà, més aviat una mica baix. D’aquesta manera afavoriràs la teva concentració i vetllaràs per la teva salut auditiva.

Has de defugir, doncs, de tots aquells elements que, en un moment donat, et puguin distreure i, naturalment, no deixar l’estudi contínuament per posar-te a jugar amb la consola o comunicar-te amb companys i companyes pel messenger, per exemple. Això no vol dir que comencis a estudiar i hagis d’estar immòbil tota l’estona. És molt saludable i recomanable canviar de postura, fer estiraments de les extremitats i desviar la vista, ja sigui de l’ordinador, ja sigui del llibre, per tal de donar-li un descans.

El compliment del conjunt de totes aquestes consideracions en relació amb l’espai destinat a l’estudi et proporcionarà, de ben segur, un alt nivell de concentració i veuràs com, a poc a poc, descobriràs que estudiar amb bones condicions ambientals no té per què ser una tasca avorrida o tediosa.