Castell de Castellnou (Bassella)

Situació

El castell de Castellnou de Bassella, ara només un mur de pedres arrapades al penyal que n'impedia l’accés.

ECSA - V. Roca

El Castell de Castellnou (o Castell d'Ansamora) és situat en un lloc estratègic en la serra que hi ha a la confluència de la Ribera de la Madrona amb el riu Segre. El castell és a la mateixa carena, en un turó, assentat damunt la roca.

Mapa: 34-13(329). Situació: 31TCG574495.

Per anar-hi, venint de la Seu d’Urgell, s’agafa la carretera C-1313 en direcció a Lleida. A 9 km d’Oliana, passat el túnel de Castellnou, a mà dreta, comença una pista que va a cal Pany en 1 km. Arribats a aquesta masia cal continuar per la pista en direcció ponent, pel cap de la serra. A 500 m, es pot veure el castell d’Ansamora i la casa de Can Ansamora. (MTV-VRM)

Història

L’any 1047 hi ha documentada la donació a la canònica de Santa Maria de la Seu, del castell de l’Aguda, terme actual de Vilanova de l’Aguda a la Noguera. Entre les afrontacions del terme d’aquest castell consten Ribelles, la Figuera, Ponts, la Clua i el terme d’Alçamora, que devia estar al nord del castell de l’Aguda. En un document del 1076 relatiu a l’alou de les Comes situat al terme de la Clua, s’estableix com a límit, a migdia, el coll d’Alzamora. L’any 1078 hi ha documentada la donació a Santa Maria de la Seu de l’església de Santa Maria de Galaorra. L’alou donat limita a llevant amb el castell de Madrona, al S amb el coll d’“Alçamora et iam dicto castro de Alçamora”, a ponent amb Tiurana i el castell de Vilaplana i al nord amb Laduez i Oliana. Aquestes delimitacions assenyalen, tot i que no s’ha identificat el topònim de Laduez, un amplíssim territori, dins del qual hi ha l’església de la Garrola, que s’ha identificat amb l’església de Santa Maria de Galaorra del document. Quant al terme d’Alçamora es pot identificar amb l’actual Ansamora, de manera que el coll d’Alçamora correspondria al coll on actualment hi ha edificat el mas de can Pany, i el castell d’Alçamora al castell de Castellnou de Bassella, és a dir, al castell on hi ha les restes de la capella de Sant Miquel i el mas d’Ansamora.

Aquesta informació, reduïda a tres documents, no permet afirmar de manera absoluta la identificació certa del topònim d’Alçamora amb l’actual d’Ansamora, que a més es refereix a un mas abandonat i llurs terres. Tanmateix la constatació sobre planell actual d’alguns dels topònims esmentats en tots tres documents, malgrat l’amplitud de les terres delimitades, fa creure que el castell d’Alçamora no és altre que el castell conegut actualment com el castell de Castellnou de Bassella, situat, com ja hem dit, al costat del mas d’Ansamora. (MLIC)

Castell

En resten uns petits fragments de murs d’1 m d’amplada, fets amb carreus regulars, ben alineats, l’alçada V dels quals se situa entre els 20 i 30 cm; la llargada és variable. Les restes més significatives són unes parets que formen una cantonada i que fan 1,30 i 3,30 m de llarg, respectivament. Bona part de la roca on estaven assentades les parets ha anat caient.

Com ja s’ha dit anteriorment, al peu del castell hi ha la masia d’Ansamora i, una mica més al sud, una església pre-romànica.

En fer el poble nou, Castellnou, a la ribera del riu Segre, s’abandonà l’església i el castell d’Ansamora. A partir d’aquell moment les pedres de les antigues construccions s’empraren i s’han emprat per a fer parets als marges i construccions com la masia d’Ansamora. També moltes pedres treballades han aparegut al voltant de Castellnou. (MTV-VRM)

L’aparell dels murs del castell és força semblant a les parts més antigues de l’església veïna de Sant Miquel, molt similar al que trobem en edificis com el Castellot de Viver. Per tant podem atribuir-li una datació semblant, del principi del segle X, o del segle anterior, i en qualsevol cas, contemporània de l’església. (JAA-MLIC)

Bibliografia

  • Baraut, 1982, vol. V, doc. 602, pàgs. 128-130; Baraut, 1984-85, vol. VII, doc. 900, pàg. 31 i doc. 923, pàg. 55