Necròpoli del Turó dels Moros (Callús)

Situació

Aquesta necròpoli és situada en un petit tossal que forma part del vessant de llevant del Puig Alter, en una zona força perduda i emboscada. Long. 1°47’45” — Lat. 41°49’00”.

Per anar-hi cal sortir de Callús en direcció al caseriu de Viladelleva (conegut sobretot per la seva església romànica) i seguir el camí, gairebé 5 km, paral·lelament a la riera de Vallverd fins arribar a Cal Pasqual. Un cop allí cal desviar-se per una pista forestal inutilitzada que va pujant revoltant força vers aquell punt.

Necròpoli

Planta i seccions d’una de les tombes de l’estació; la que ha estat designada amb el número 7.

A. Mazcuñan-F. Junyent; Josep Sanz i Dolz

Planta del conjunt de l’estació, que consta de set cistes, de mides força petites, destinades o bé a osseres o a tombes d’infants.

A. Mazcuñan-F. Junyent; Josep Sanz i Dolz

Amb aquest topònim tan significatiu hom coneix una petita fossana formada per set cistes que encerclen el planell del turó. El seu estudi descriptiu el portà a terme la secció d’arqueologia del Centre Excursionista Montserrat.

Cal dir que les seves reduïdes dimensions (la sepultura millor conservada que es va prendre com a model fa 0,93 m de llargada, 0,46 m d’amplada i 0,47 m de profunditat) no permeten la inhumació d’individus adults. Així, doncs, ens trobem probablement davant o bé d’osseres o bé de tombes infantils. L’orientació de totes elles és la típica: est-oest.

Bibliografia

  • J M. Claret i Altres: Turó dels Moros, a “Butlletí del Centre Excursionista Montserrat”, núm. 6, Manresa 1981, pàgs 7-11.
  • Antoni Daura i Jorba i Joan Galobart i Badal: L’arqueologia al Bages (II). Necròpolis medievals, a “Les Fonts. Quaderns de recerca i divulgació”, núm. 6, Manresa 1983, pàg. 79.