Sant Miquel de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà)

Com s’esdevenia en molts monestirs, al cenobi de Sant Llorenç prop Bagà sembla que molt aviat hi va haver una església monàstica i una església parroquial. L’església del monestir era dedicada a sant Llorenç i l’església de la parròquia tenia com a advocació, entre d’altres, sant Miquel. Segons parer de Joan Serra i Vilaró aquesta església de Sant Miquel era situada al costat d’on actualment hi ha el cementiri de Guardiola de Berguedà, uns centenars de metres més amunt del lloc on es bastí el cenobi. Per anar-hi, cal, abans d’arribar a l’esplanada que hi ha davant del monestir, girar a mà esquerra i seguir amunt per una pista que hi passa pel davant. L’any 981, un prevere feu donació d’unes terres a la casa (l’església) del cenobi de Sant Llorenç i a la casa (l’església) de Sant Miquel, de Santa Maria i de Sant Pere. L’església parroquial devia tenir, com moltes d’altres, tres altars. En l’acta de consagració de Sant Llorenç prop Bagà, de l’any 983, trobem altre cop esmentada aquesta església. El 20 d’octubre de l’any 984, fou consagrada i dotada l’església de Sant Miquel, Santa Maria i Sant Pere. Durant aquesta cerimònia s’establiren els límits de la parròquia i es feren nombroses donacions, per part de l’abat de Sant Llorenç (una llauraó i una domenjadura o reserva), d’una levita anomenat Franc (un alou amb una església a la muntanya de Pedret) i d’altres nombrosos particulars. El bisbe establí, entre d’altres coses, que aquesta església restés in iussione et subjeccione dels abats i monjos del monestir de Sant Llorenç.

Acta de consagració de l’església de Sant Miquel de Sant Llorenç (20 d’octubre de 984)

Consagració de l’església de Sant Miquel, Santa Maria i Sant Pere prop Bagà, pel bisbe Sal·la de la Seu d’Urgell, a petició de l’abat de Sant Llorenç prop Bagà Sunifred i dels seus monjos. Confirma, amb el comte Òliba, les donacions que li han estat fetes, la constitueix parròquia assenyalant-ne els límits i la subjecta al monestir de Sant Llorenç. Subscriuen l’escriptura, estesa pel monjo Adalbert, la major part dels personatges que signaren l’acta de consagració de l’església del monestir Sant Llorenç prop Bagà l’any anterior.

"In primis, ego Seniofredus abba sancti Laurentii, cum consensu et volúntate de fratribus meis, dono decimum ad ipsam ecclesiam sancti Michaelis, et sánete Marie et sancti Petri apostoli de ipsa nostra laboratione de ipso manasterio, et de ipsa nostra dominicatura sancti Clementis. Et dedit Francho levita suum alaudem franchum, id sunt casas, casalibus, orreis, ortalibus, et ortis et terris et vineis cuitis vel incultis, silvis, garrigiis, pratis, pascuis, vieductibus vel reductibus, cum ipsa ecclesia sancti [...] qui est in comitatu Bergitano in monte Petreto in locum vocitatum Nesplosa. Centullus dedit pecia una de vinea ad Pino Loro. Isimbertus et Livola, pecia una de vinea ad ipsa Teixonera. Et [...] Orrildes dederunt pecia una de vinea in apendicio de Bagazano ad ipso Solano. Ramiro dedit pecia una de vinea ad puio de Samson. Ibellus pecia de vinea ad ipsa serra de Revela. Bellús pecia una de vinea et alia de terra ad Teixonera. Singulfi pecias duas de vineas ad ipso Iauel. Eido pecia una de vinea ad Escala. Bonesindo pecia una de vinea, quem habeo ad Petra Fita, et alia subtus ipsa villa de Cardona vetere. Richildis et Bagilo feminas dederunt pecias duás de térras et una de vinea subtus ipsa villa de Cardona vetere, vel in suas adiacencias. Horum itaque forma, ego Salla gratia Dei episcopus et Òliba gratia Dei comes confirmamus et laudamus hoc donum et dedimus terminus ad affrontationes ad ipsa ecclesia sancti Michaelis et sánete Marie et sancti Petri apostoli et eius parrochiam: a parte orientis ad insula Revinda, et trànsit ad Quer [...]ran et pervenit subtus ipsa villa de Cardona vetere, usque in ipso puio ante sancti Laurentii supra flumen Bastasinde, et inde vadit ad ipso Salt de Gangalel sive in Turricella et descendit in praedicto ilumine Bastasinde; ab occidente in supercilium monte de Calvera, et descendit per ipsa coma usque in ilumine Esna et trànsit in valle Munarios, et sic vadit usque ad ipso Quergros; a meridie in rio [...] et ascendit ad ipsa rocha de Folia de Òliba, et pervenit per ipsum fischum usque in valle Oriola, in loco ubi dicitur Ortale, vel in ipso gradu de Figueres et sic venit per ipsa coma usque in ipso torrente de [...] in ipso Quer de Oreiag; a parte aquilonis in ipso bag, et ascendit ad ipsa comma de Quer vel in ipso Quer de Primo. Statuimus et concedimus ego Sania gratia Dei episcopus et Olibani comitis, ut omnes homines qui iam dictos terminos tenet nec laborent nec laboraverint vel adquisiverint decimas et primitias donent ad supradicta ecclesia sancti Michaelis, et sancte Marie, et sancti Petri.

Acta hac carta dotis, decimo tertio kalendas novembris, sub anno trigesimo regnante regis Leutarii filii Ludovici prolis.

Sanla, sedis Urgelli praesul, qui ista dote corroboravi et firmare rogavi atque dono et concedo quod iam dictam ecclesiam fiat liberam et dolidam in iussione et subiectione monasterium sancti Laurentii, abbates et monachi, ita ut nullum episcopum non possit etiam vetare nec excomunicare nec aliquam vim facere, et sub die et anno praefixo [SSS]. Sig+num Oliba, gratia Dei comes. Sig+num Ermengadis comitissa. Sig+num Bernardus prolis. Sig+num Wifredus prolis. Sig+num Oliba prolis supradicti Olibani comitis. Sig+num Bernardus vicecomite Confluente. Sig+num Wadallus archilevita. Sig+num Miro archilevita. Sig+num Sunifredus abba. Franco levita. Adalber monachus. Durandus monachus. Ermemirus monachus. Fortis monachus. Durandus monachus. Miro monachus. Wifredus monachus. Borrellus monachus. Goltredus monachus. Sig+num Galindo monachus. Guisadus monachus. Goltredus monachus.

Adalbertus monachus, qui hunc titulum dotis et dedicationis scripsi SSS. die et anno quo supra.·

Original perdut.

Còpia del segle XIX a l’Arxiu Parroquial de Sant Llorenç prop Bagà, Ms. CCX, pàg. 61, evidentment interpolada.

J. Serra i Vilaró: Les baronies de Pinós i Mataplana, vol. III, pàg. 93-94.

Cebrià Baraut: Les actes de consagració d’esglésies del bisbat d’Urgell (segles IX-XII), “Urgellia”, 1, 1978, pàg. 105.


Traducció

"En primer lloc, jo, Sunifred, abat de Sant Llorenç, amb l’assentiment i voluntat dels meus germans, dono al delme l’església de Santa Maria i de Sant Pere, apòstol, subjecte al nostre monestir i a la nostra dominicatura de San Climent. El levita Franc li va donar el seu alou franc, és a dir, cases, casals, graners, hortals, horts, terres i vinyes, cultivades o sense cultivar, boscos, garrigues, prats, pastures, viaductes i aqüeductes, amb l’església de Sant (...), que està en el comtat del Berguedà, en la muntanya de Pedret, en el lloc anomenat Nesplosa. Centoll va donar una peça de vinya al Pi Llor. Isimbert i Livola, una peça de vinya al costat de la Taxonera. I (...) Orrildes donaren una peça de vinya a l’apèndix de Bagà, a la Solana. Ramir donà una peça de vinya al Puig Samsó. Ibell, una peça de vinya a la serra de Revella. Bel·ló, una peça de vinya i una altra de terra a la Taxonera. Singolf, dues peces de vinya al Javell. Eido, una peça de vinya a l’Escala. Bonesind, una peça de vinya que tinc a Perafita i una altra sota la vila vella de Cardona. Riquilda i Bagilo, dones, donaren dues peces de terra i una vinya sota la vila vella de Cardona i en les seves adjacències. Per aquestes causes, jo, Sal·la, perla gràcia de Déu, bisbe, i Òliba, per la gràcia de Déu, comte, confirmem i aprovem aquest dot i donem termes i límits a aquesta església de Sant Miquel, Santa Maria i Sant Pere, apòstol i a la seva parròquia: per la part de sol ixent, cap a l’illa Revinda i passa al costat del Quer (...) i arriba sota la vila vella de Cardona fins al Puig que hi ha davant de Sant Llorenç, sobre el riu Bastanist, i des d’aquí va cap el Salt de Gangalell, a Torrella, i babea cap el citat riu Bastanist; a ponent, amb el cim del mont-Calvera i baixa per la coma fins el riu Esna i passa al vall de Munari i va cap el Quer-Gros; a migdia amb el riu (...) i puja cap a la roca de Fulla d’Oliba, i arriba per aquest fisc fins a la Valldoriola, en el lloc que se’n diu Hortal i en el grau de Figueres i així va per la coma fins al torrent de (...) en el Quer d’Orella; pel cantó de cerç amb l’obaga i puja cap a la coma de Quer i el Quer de Prim. Determinem i concedim, jo, Sal·la, per la gràcia de Déu, bisbe, i Òliba, comte, que tots els homes ja citats que ja tenen aquests termes i els treballen i els treballaran i compraran donin delmes i primícies a l’esmentada església de Sant Miquel, Santa Maria i Sant Pere.

Feta aquesta escriptura de dot, el dia tretze de les calendes, de novembre, a l’any trigèssim del regnat del rei Lotari, fill de Lluís.

Sal·la, bisbe de la Seu d’Urgell, que aquesta donació he corroborat i demano que la firmin i dono i concedeixo que ja aquesta església sigui lliure i sòlida sota l’ordenació i la subjecció del monestir de Sant Llorenç, abats i monjos, de tal manera que cap bisbe no pugui prohibir ni excomunicar ni fer cap altra força, el dia i l’any expressats (Subscripció). Signatura d’Oliba, per la gràcia de Déu, comte. Signatura Ermengarda, comtessa. Signatura de Bernat, fill. Signatura de Guifré, fill. Signatura d’Oliba, fill del citat comte Òliba. Signe de Bernat, vescomte de Conflent. Signe de Guadall, arxilevita. Signe de Miró, arxilevita. Signe de Sunifred, abat. Franc, levita. Adalbert, monjo. Duran, monjo. Ermemir, monjo. Fort, monjo. Duran, monjo. Miró, monjo. Guifré, monjo. Borrell, monjo. Gorfred, monjo. Signe de Galindó, monjo. Guisad, monjo. Goltred, monjo.

Adalbert, monjo, que aquest document de dotació i donació he escrit i subscrit, el dia i l’any esmentats."

(Traduït per Paquita Sallés i Verdaguer)