Sant Onofre (Sant Fruitós de Bages)

Situació

Vestigis de mur pertanyents possiblement a l’església.

F. Junyent-A. Mazcuñan

Es tracta d’uns vestigis que hi ha situats vora la urbanització de les Brucardes, a l’indret on aflora un puig que hom anomena de Sant Onofre. Long. 1°53’35” - Lat. 41°44’51”.

Per anar-hi cal dirigir-se a Sant Fruitós de Bages, on s’ha d’emprendre la carretera que mena a les Brucardes. Un cop en aquesta urbanització, hom s’ha de dirigir al carrer dels Borjons, al final del qual comença un camí carreter que, en poca estona, deixa als peus del turó de Sant Onofre, que s’eleva lleugerament a l’esquerra del camí, on hi ha una torre d’alta tensió. (FJM-AMB)

Història

Aquesta església es trobava dins l’antic terme de la ciutat de Manresa, a la zona de Camp de Bages, al lloc anomenat Montpeità. No degué passar de capella, si és que no fou l’església de la parròquia de Sant Benet de Bages, ja que es trobava dins el terme de la parròquia i sota el domini del monestir.

El lloc de Montpeità és documentat a partir del 940 amb diverses grafies, la més corrent de les quals és Monte Peitano; l’església no consta documentalment fins al segle XIV, però les poques restes que es poden veure fan creure que pot ser anterior. Ho fan creure els fets de trobar-se al sector oriental de l’actual terme de Sant Fruitós de Bages, que és inclòs en l’antiga parròquia de Sant Benet de Bages, que en aquesta parròquia existia una vila fortificada anomenada vila de Sant Benet, que de fa molts anys va ser abandonada i avui no se sap on es trobava (només per una nota arxivística sabem que es trobava al lloc que deien el Pujol) i que les restes de l’església de Sant Onofre es troben al puig de Sant Onofre i al seu entorn es troben restes d’haver-se habitat: ceràmica, molins, etc.

Així que, a tall d’hipòtesi, creiem que l’església de Sant Onofre era l’església de la vila de Sant Benet de Bages, i que exercia les funcions parroquials de la parròquia de Sant Benet.

Actualment és completament coberta per les pròpies runes, només una prospecció feta anteriorment permet de veure una part del parament del mur de sol ixent. Caldria una bona neteja i excavació dels voltants. (ABC)

Església

Al cimal d’aquest puig, gràcies a l’obriment d’una rasa, hom pot veure un fragment de mur de 150 cm de llargada per 70 cm d’alçada, compost per tres filades horitzontals de blocs de pedra, de mides mitjanes, ben escantonats i lligats amb un morter fornit de sorra i calç.

Tot i que aquestes restes són molt escadusseres, és molt versemblant que puguin pertànyer a una capella dedicada a Sant Onofre; tenint en compte l’estructura que ofereix l’aparell d’aquest fragment de mur, podria molt ben ser que es tractés d’una obra romànica, tot i que això tampoc no es pot assegurar amb certesa. (FJM-AMB)