P. de Palol i LI. Esteva
A la urbanització Serra Sol (Santa Cristina d’Aro, Baix Empordà) es localitzà un temple d’una nau amb absis rectangular adossat. Excavat des del 1962, se n’ha estudiat la part del santuari o capçalera, i s’ha identificat, en la darrera modificació, comles restes d’un petit temple funerari d’època paleocristiana o visigòtica, que resta inclòs dins la capçalera d’una església preromànica. L’antiga capçalera té tres modificacions successives fins arribar a la darrera estructura medieval. Al fons, es van trobar dues tombes romanes cobertes amb tègules, de secció triangular, és a dir, de doble vessant; a sobre hi ha una primera capella rectangular (núm. 5 de la planta) que les cobreix i que estava tapada per un paviment d’opus signinum. Aquesta primera cambra o capella s’amplia (4) ja en forma d’absis, el qual té al començament —a ponent— l ïnici de la connexió amb una nau. En un darrer moment (3) s’amplia tot el conjunt amb la construcció de l’absis de l’església medieval, i es deixen uns petits espais (6) als murs nord i sud entre l’esmentat absis i l’anterior, mal interpretats com a sagristies —excessivament estrets per a tenir cap funció litúrgica. Un nou paviment d’opus signinum cobreix tot l’absis i també part de la nau medieval del temple. És interessant el fet que cada nova ampliació respecta l’estructura anterior, cosa que fa molt clara la interpretació successiva de construccions. Així, s’ha postulat una primera cambra funerària que conté i cobreix les dues tombes, una ampliació d’aquesta capella que ho cobreix tot. i una darrera construcció d’acord amb el temple medieval. No obstant això, hi ha algun dubte a la vista de la documentació, que la restauració i el recreixement dels murs ha posat en evidència. Així, les dues tombes estan molt ben posades dins de la segona cambra citada, com si fos el recinte funerari inicial, damunt del qual es posaria, per a cobrir-ho lot, el que s’ha considerat el primer i més reduït àmbit cobert d’opus signinum. En tot cas, es va donar com a correcta la seqüència primera, que es data. inicialment, pel tipus de les tombes de tègules.
A l’exterior i a la zona de l’absis hi ha una petita necròpoli altmedieval, amb tres tombes a la dreta i sis a l’esquerra; són de caixa de pedres cobertes amb petites lloses.
El temple medieval presenta una nau allargada amb l’absis adossat a llevant, i forma part d’un conjunt més ampli fins a les cases del migdia, avui separades per un camí asfaltat.
Bibliografia
- Esteva. 1983, 12. pàgs. 57-72.