El temps d’estudi: matí, tarda, nit

estudi.jpg

Per a estudiar bé, cal “estar en forma”?

Per a afrontar l’estudi, com passarà amb gairebé totes les activitats que et proposis fer, és fonamental disposar d’un bon estat físic i mental. Les regles bàsiques per a assolir aquest bon estat de forma, com segurament ja saps, són les següents: portar una alimentació correcta, practicar exercici físic moderat de manera regular i dormir al voltant de les vuit hores cada dia.

Començar a estudiar quan estàs cansat o cansada, sigui quin sigui el motiu, no és una bona pràctica i el propòsit et conduirà, des del seu començament, a un fracàs segur.

Establint un paral·lelisme amb una cursa atlètica, podries deduir que un atleta, si comença a entrenar per a una competició quan està cansat, no arribarà a l’esdeveniment amb garanties suficients ni tan sols per a completar el circuit.

Un dels motius del teu cansament pot ser una alimentació poc equilibrada.

Avui dia sabem que una dieta sana, tot i tenint presents les característiques individuals, ha de mantenir un equilibri entre la ingesta d’hidrats de carboni, proteïnes i greixos. Aproximadament la proporció hauria de ser d’un cinquanta per cent d’hidrats, un vint per cent de proteïnes i un trenta per cent de greixos, aquests últims, preferiblement, no saturats. Amb una dieta equilibrada, l’aportació de minerals, vitamines i aigua està garantida (consulta la Roda dels aliments).

És també convenient distribuir la ingesta d’aliments en cincs cops al dia. D’aquesta manera podràs encetar la tasca de l’estudi en condicions favorables.

L’exercici físic moderat t’ajudarà a mantenir el teu cos oxigenat i en forma, la qual cosa et mantindrà en una disposició òptima a l’hora d’estudiar.

I, quan és millor estudiar, al matí, a la tarda o a la nit?

No hi ha una resposta única i definitiva. Les tres opcions són totalment vàlides i depenen exclusivament de l’estudiant.

L’opció d’estudiar durant les primeres hores del matí, tot i que et demanarà l’esforç de despertar- te abans de la teva hora habitual, pot comportar que disposis d’un ambient força tranquil, un ambient silenciós molt adient per a la concentració. A més, segur que, després de les hores de dormir, et trobaràs més descansat o descansada i la teva ment estarà més receptiva, amb la qual cosa podràs fixar d’una manera més eficaç els coneixements que has d’adquirir.

Ara bé, si estudies al matí, cal que tinguis en compte dues coses importants: una és que, abans de començar a estudiar, ventilis bé l’habitació on hagis de treballar per tal que hi hagi una bona aportació d’oxigen; i l’altra, que facis un esmorzar complet, que no vol dir un esmorzar exagerat, sinó equilibrat. D’aquesta manera compliràs amb els requisits bàsics per a afrontar un temps d’estudi i treball, com ara un ambient oxigenat i en silenci, sense sorolls, i una energia suficient.

Quan parlem d’estudiar a la tarda ens referim a la franja horària que hi ha entre, aproximadament, les sis de la tarda i l’hora de sopar.

Potser arribaràs a aquestes hores amb una mica de manca de concentració per a posar-te a estudiar, després de tota una jornada fent activitats a l’escola –en cas d’un dia feiner– o en altres llocs –en el cas d’un dia festiu–. A més, generalment, el panorama es dibuixa sensiblement diferent al del matí, amb més profusió de sorolls, tant interns com externs, i amb més possibilitats de distracció: telèfon, jocs, amics i amigues, etc.

Però això no vol dir que no sigui un bon moment per a treballar i estudiar. Només hauràs de seguir unes pautes mínimes per tal que la immersió en la feina sigui més efectiva.

Si tot just acabes d’arribar de l’escola, deixa un espai de temps prudencial i controlat –una mitja hora podria ser suficient– per a relaxar-te, i, potser, per a berenar. D’aquesta manera faràs un punt i a part, agafaràs energia i començaràs a estudiar amb ganes renovades. Fuig de distraccions, no deixis ni tinguis a l’abast elements que et facin perdre el ritme que requereix la feina i aïlla’t, tant com puguis, de fonts de soroll.

Si et decideixes a deixar l’estudi per a les últimes hores del dia, és a dir, per a després de sopar i fins a l’hora d’anar-te’n a dormir, has de pensar que l’activitat de tota la jornada et pot passar factura i pots acabar endormiscat sobre el llibre. Tot i així, la nit no és, d’entrada, un mal moment per a plantejar-se una estona de feina.

L’horari nocturn compta amb l’avantatge de la facilitat d’aïllament i d’una disminució important del so ambiental. És molt important, en aquesta franja horària, que fixis d’antuvi un temps límit per a estudiar. Aquest temps estarà condicionat per l’hora en què hagis d’anar a descansar. És convenient que no retallis el temps dedicat a dormir, ja que l’endemà podràs acusar el cansament, tant físic com mental, per manca d’hores de son. Si respectes els cicles de descans, de treball i de lleure, la teva disposició serà òptima i podràs dedicar-te a l’estudi amb més garanties de ferho amb una bona concentració i, per tant, de fixar millor els coneixements que se’n deriven.

En resum: si pots triar el moment que has de dedicar a estudiar, fes una anàlisi prèvia de les teves característiques i hàbits personals i de l’entorn on hagis de treballar, i aleshores, amb aquesta informació, pren la decisió corresponent quant al teu moment idoni per a l’estudi. Com ja hem dit al començament, qualsevol franja pot ser adequada, sempre que es respectin les condicions de què hem parlat.

En qualsevol cas, et desaconsellem que, un cop hagis iniciat la tasca, la interrompis de forma constant, si bé és convenient fer pauses d’uns deu minuts per cada hora d’estudi per tal de descansar la vista, moure extremitats i fer canvis de postura. D’aquesta manera evitaràs també que s’engarroti el cos i això et dificulti treballar amb una certa continuïtat.