Sant Miquel de Montblanc

Situació

Façana de ponent, amb una bonica portada, única part de l’església romànica que fou aprofitada en reconstruir-se l’edifici al segle XIV.

ECSA - M. Catalán

L’església de Sant Miquel es troba dins la vila de Montblanc, vora el Carrer Major, el de la Fusteria i els de les Corts.

Mapa: 34-16(418). Situació: 31TCF465824.

L’itinerari per a arribar-hi és el mateix que s’ha descrit en la monografia anterior. (MLIR)

Història

L’església de Sant Miquel fou construïda gairebé contemporàniament al temple parroquial de Santa Maria, entre mitjan i la darreria del segle XII, fora del primitiu recinte murat de la vila de Montblanc; potser és aquesta la causa que no es tinguin notícies documentals anteriors a l’any 1300.

A mitjan segle XIV, la prosperitat econòmica que adquirí la vila, conjuntament amb el creixement demogràfic, afavorí la construcció de la nova església parroquial de Santa Maria, al mateix temps que es modificava la de Sant Miquel, car totes dues resultaven insuficients de capacitats i massa senzilles; així, se substituí totalment el primitiu temple romànic de Sant Miquel per un altre d’estil gòtic, de manera que de la construcció originària tan sols se’n conservà el frontispici, amb un portal constituït per tres arquivoltes en degradació. A la dreta de la façana s’alça el campanar.

En aquest temple, els anys 1307, 1333 i 1370, se celebraren corts generals de Catalunya.

Actualment, l’església de Sant Miquel es troba en bon estat de conservació i continua oberta al culte. (FEB-ABC)

Església

Com ja s’ha esmentat, l’edifici romànic de Sant Miquel fou substituït per una fàbrica gòtica a mitjan segle XIV. De l’antic edifici romànic, únicament en resta el frontispici. La portada originària d’accés al temple és situada al bell mig de la façana de ponent o frontispici, als peus de l’actual església gòtica. Es tracta d’una porta d’arc de mig punt, formada per grans dovelles, i amb una motllura que recorre a manera de guardapols la part més externa de l’arc. El portal, que és cap-i-alçat, el constitueixen tres arcs en degradació. A banda i banda del portal, hi ha dues columnes amb capitells llisos que reben dos d’aquests arcs.

L’aparell és constituït per filades de carreus tallats regularment a cops d’escoda i disposats a la manera isòdoma. (FEB)

Bibliografia

  • Español, 1991, pàgs. 187-192.