Els guants del bisbe de Tortosa Arnau de Jardí

Parell de guants de teixit de gènere de punt de fils de seda procedent de la tomba del bisbe Arnau de Jardí (1272-1306) a la catedral de Tortosa. Formaven part de la vestimenta del prelat. Ara es conserven al Tresor de la catedral.

Enciclopèdia Catalana – J.Colomé

El 1964 foren extrets del sepulcre del bisbe Arnau de Jardí, a la catedral de Tortosa, uns guants que formaven part de la vestimenta amb la qual va ser enterrat. Arnau de Jardí va ser bisbe de Tortosa entre el 1272 i el 1306, any de la seva mort. Ara es conserven al Tresor de la catedral. Foren restaurats al taller de restauració del Museu Tèxtil i d’Indumentària de Barcelona el 1989.

El guant dret fa 24 cm per 11 cm i l’esquerre 13,5 cm per 10 cm. Són de fil de seda de color de vori amb la manyopla de fils de seda dels següents colors: ivori, blau verd, vermell i blau. Es tracta d’una peça feta amb un teixit de gènere de punt manual llis i llavorat, de 10/11 agulles per cm i 7/8 passades per cm. A la manyopla hi ha una sanefa decorativa formada per dues franges vermelles estretes amb perles de color blau verd. Entre aquestes franges, n’hi ha una de més ampla que presenta flors estilitzades vermelles i de color de vori sobre fons blau.

Els guants no es conserven en gaire bon estat. L’esquerre ha perdut la major part de la sanefa, el palmell i tots els dits menys el polze. El guant dret té la sanefa molt trossejada.

Datem aquests guants a la segona meitat del segle XIII, del moment del govern del bisbe Jardí. Es tracta d’un producció catalana.

Bibliografia consultada

Martín i Ros, 1989a; Segarra – Galindo, 1997.