L’alimentació

mala.jpg

Els nutrients

Una condició imprescindible per a gaudir d’una bona salut és dur a terme una alimentació correcta.

No és el mateix menjar que alimentar-se.

Pots menjar molt i alimentar-te malament o alimentar-te correctament amb una menor quantitat de nutrients.

Una bona alimentació depèn més de la qualitat que no pas de la quantitat dels elements incorporats, i també de com els distribueixis al llarg del dia.

Ningú no dubta de les greus repercussions que té per a la salut una mala alimentació. Hi ha un gran nombre de malalties –càncer, diabetis, malalties cardiovasculars, obesitat, etc.– que tens moltes més possibilitats de patir en funció del tipus d’alimentació que facis.

El fet de seguir una alimentació incorrecta, tant per excés com per defecte, o dur a terme règims inadequats sense control mèdic –sovint sota la influència dels amics o d’una propaganda enganyosa en pro del cos ideal– comporta un risc greu per a la salut i pot repercutir en l’equilibri emocional i el rendiment intel·lectual. Gairebé tothom pot mantenir un pes ideal amb una dieta en què no manqui res d’essencial o, per contra, tendir a l’obesitat menjant poc però d’una manera inadequada.

Una alimentació correcta és cabdal per al bon funcionament del sistema nerviós. Una bona alimentació incrementa les capacitats del cervell, en particular, i de tot el cos, en general.

Només cal posar un exemple: està demostrat que la manca de ferro provoca una disminució del rendiment intel·lectual i que un nivell insuficient de glucosa a la sang comporta un dèficit d’energia, específicament en el cervell, el qual sol manifestarse amb una disminució de les capacitats intel·lectuals més bàsiques, com la memòria i la concentració, i amb alteracions del son i de l’estat d’ànim, etc.

Els processos fisiològics que intervenen en capacitats com l’atenció, la memòria, la intel·ligència i, fins i tot, el comportament, depenen de nutrients imprescindibles per al manteniment i la renovació de les cèl·lules del sistema nerviós central i dels neurotransmissors (substàncies químiques alliberades per les neurones que intervenen en la transmissió dels estímuls nerviosos).

Per tot això és molt important que facis una dieta equilibrada i ben distribuïda al llarg de la jornada. Una dieta que incorpori tots els nutrients necessaris per a gaudir d’una bona salut, en la qual no manqui res d’essencial. Aquesta dieta hauria d’estar bàsicament formada per lactis, vegetals, fruita fresca i seca, cereals, llegums, ous, peix i carn.

Això no exclou el consum puntual de productes poc aconsellables, com els productes de pastisseria industrial, els embotits, les carns greixoses, els fregits, les begudes ensucrades i/o estimulants, etc., però el que importa és que el seu consum sigui puntual i que aquests productes no siguin la base de la teva dieta habitual, com, desgraciadament, s’ha anat imposant a les darreres dècades amb la tendència a recórrer a menjars ràpids –fast food–, preparats bàsicament a base de greixos i fregits i que han substituït la sana dieta mediterrània.

Ingerir massa aliments inadequats et pot comportar problemes de sobrepès que alteren la imatge corporal, rebaixen l’autoestima i inciten a comportaments alimentaris erronis (dietes excloents de nutrients imprescindibles) amb greus repercussions per a la salut, com ja hem esmentat.

L’alimentació al llarg del dia

Per a obtenir els millors beneficis dels nutrients, a banda de la seva qualitat, és molt important que els reparteixis racionalment durant el dia.

Cal distribuir els aliments de manera que l’organisme en disposi en els moments que més els necessiti. No té cap sentit que vagis a l’escola sense haver menjat gairebé res, si durant el matí és quan necessites més energia per a funcionar físicament i mentalment. I, d’altra banda, no és bo que facis un gran sopar abans d’anar-te’n a dormir. Dormiràs molt millor amb la panxa lleugera.

Has de disposar del temps necessari per a fer un bon esmorzar, imprescindible per a funcionar bé durant el matí. També pots aprofitar les hores entre àpats, a mig matí o a la tarda, per a menjar fruita, un aliment que conté nutrients imprescindibles i que us costa molt de prendre als joves, sobretot si prèviament us heu atipat d’altres aliments. És més còmode ingerir productes preparats industrialment, d’alt poder calòric i escàs valor nutritiu, ja llestos per al consum immediat.

Però val la pena que facis un petit esforç per a canviar i adquirir hàbits més saludables. Descobriràs el plaer de nous gustos i el teu cos t’ho agrairà.

De la mateix manera, un àpat excessiu al migdia pot anar associat a un estat de somnolència a primera hora de la tarda, ja que per a fer la digestió es necessita una aportació suplementària de sang a l’aparell digestiu, en detriment de la que es distribueix per altres parts del cos, com ara el sistema nerviós central, on es concentren les capacitats cognitives, és a dir, la capacitat de pensar, de raonar, d’entendre.

roda.jpg