El son

son.jpgDurant el son el cervell continua actiu fent unes funcions necessàries per a obtenir de l’organisme el màxim rendiment durant el dia. El cos humà està programat mitjançant un rellotge biològic, per a dormir de nit i estar desperts de dia.

El cervell, quan es fa fosc, secreta una substància, la melatonina, que convida a la son. Això explica que la qualitat del son durant el dia mai no sigui com la de la nit.

El son és un estat fisiològic que constitueix el període de descans en què la consciència i la voluntat estan suspeses totalment o parcialment, i les funcions orgàniques resten, per tant, disminuïdes.

Mentre dorms, el cos es recupera i el cervell consolida la informació rebuda durant el dia i restaura els mecanismes de la memòria.

Un descans nocturn de qualitat predisposa a un millor estat d’ànim durant el dia, que et donarà estabilitat i t’ajudarà a controlar millor l’impacte de les emocions viscudes.

Una manca reiterada d’hores de son, o la seva mala qualitat, debilita el sistema immunològic, incrementa els problemes de salut, predisposa a l’estrès, a la inestabilitat i a la irritabilitat durant el dia, i actua negativament sobre processos neurocognitius com l’aprenentatge i la memòria.

A la llarga, la manca persistent de son afavoreix l’aparició d’alteracions psíquiques, com trastorns d’ansietat i depressió, entre d’altres.

La quantitat d’hores de son necessàries per a funcionar bé durant el dia depèn de cada persona i de l’edat.

A mesura que ens anem fent grans necessitem dormir menys hores. Els joves en edat d’estudiar necessiteu un mínim de 8 hores de repòs regular efectiu.

Dormir menys, esporàdicament, no suposa un problema important, però fer-ho sovint té conseqüències negatives a curt i a llarg termini.

El son mai no es recupera totalment. És a dir, no s’hi val dormir el doble d’hores el cap de setmana, pensant que d’aquesta manera compensaràs els efectes negatius del dèficit acumulat durant dies anteriors.

Per a mantenir el teu cos en bones condicions físiques i mentals, cal que estableixis un horari d’hores de son el més regular possible. En realitat, el més convenient és que aquest horari el mantinguis durant els set dies de la setmana. Potser això és demanar-te massa en una edat en què els compromisos socials tenen un rol molt important en la teva vida. La conducta òptima seria mantenir un hàbits regulars al llarg de la setmana.

Anar a dormir a altes hores de la nit és un hàbit cada vegada més estès, condicionat per una dinàmica familiar i social que ho afavoreix –deures escolars, activitats extraescolars, treball dels pares fins molt tard, programes de telesisió engrescadors en horaris nocturns, creixent addicció als sistemes multimèdia, etc.–. Tot això ha propiciat una disminució gradual i progressiva de les hores de son, amb un impacte negatiu sobre la salut, l’estat anímic i les capacitats dels estudiants.

A més de la manca d’hores i d’un horari regular d’anar a dormir, les tensions acumulades en el decurs del dia fan que a alguns joves els costi agafar el son o que aquest s’interrompi durant la nit. Això n’altera la qualitat i en fa disminuir encara més l’eficàcia.

Vista la importància que té el son en la teva salut, i les repercussions que un son insuficient o de mala qualitat té sobre el rendiment intel·lectual, és convenient que disposis d’unes pautes de caràcter general que et serveixin d’orientació per a obtenir els millors beneficis del son. Per exemple:

  • Estableix un horari el més regular possible per a les hores d’anar a dormir i per a les hores de llevar-te.
  • Vés al llit quan et vingui la son i no romanguis endormiscat o totalment adormit en sofàs o butaques.
  • Procura dormir un mínim de 8 hores cada dia.
  • Evita els programes de TV excitants i tot tipus d’estimulació audiovisual en les hores prèvies a la nit.
  • No és aconsellable que tinguis TV a l’habitació. Si n’hi tens, procura no connectar-la quan estiguis al llit a les hores de dormir.
  • No prenguis begudes que continguin substàncies estimulants a última hora del dia (cafè, te, Coca-Cola).
  • Si has tingut un dia estressant procura relaxar-te abans d’anar a dormir. Cadascú pot cercar la manera que li vingui més de gust: sortir a fer una breu passejada, escoltar música suau, llegir alguna cosa que sigui distreta, etc.
  • Evita recórrer als medicaments per a contrarestar l’estrès. És una solució per a situacions molt puntuals, que haurà de valorar el teu metge. Els somnífers i la majoria de sedants o ansiolítics són fàrmacs que poden crear dependència i que cal prescriure mitjançant unes pautes ben regulades, que també són necessàries en el moment de retirar-los. Alhora, quan se’n fa un ús incontrolat, afecten negativament les capacitats cognitives. Més endavant, quan parlem de drogues, hi tornarem a insistir.
  • La temperatura del llit ha de ser agradable i la de l’habitació més aviat fresca.
  • Un entorn totalment fosc és el més adient per a un bon son. Per tant, no tinguis llums encesos durant la nit. Si ets de son lleuger és millor que, fins i tot, evitis els rellotges lluminosos a la tauleta de nit.
  • Si notes una tendència anormal a adormir-te durant el dia (sense haver anat de “marxa” la darrera nit ) visita el metge per esbrinar un possible problema respiratori.

Qualsevol problema de salut que provoqui malestar pot interferir en la qualitat del teu son. Caldrà, doncs, que el solucionis com més aviat millor, perquè repercuteixi el mínim possible en els teus estudis.