Sant Joan d’Ovís (Areny de Noguera)

Situació

Sector nord-est de l’església, amb l’absis i una gran capella adossada al mur de tramuntana.

ECSA - M.À. Font

Aquesta església, dedicada a sant Joan Baptista, és situada al poble d’Ovís, emplaçat sobre uns conglomerats entre el barranc del mateix nom i el rierol de Sant Marc.

Mapa: 32-10 (213). Situació: 31TCG082919.

Des del despoblat de Santa Eulàlia de Betesa cal agafar l’antic camí de ferradura que al cap de mitja hora ens durà al poble d’Ovís.

Església

És un edifici d’una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular, obert directament a la nau. L’església actualment està en procés d’ensorrament. Resten en peu l’absis, els murs perimetrals de la nau i les dues capelles situades a banda i banda de la zona presbiteral. L’absis és cobert amb volta de quart d’esfera de carreus ben treballats i es conserva encara gràcies a un envà aixecat per tal de convertir l’hemicicle absidal en sagristia. La nau, en algun moment, fou coberta amb volta de canó.

Planta de l’església, amb l’espai de l’absis convertit en una sagristia.

X. Fresneda i M.À. Font

És destacable en aquesta església la capella oberta a tramuntana, coberta amb volta de creueria de nervis apuntats i motllurats. Malgrat l’enguixat poc afortunat, s’hi poden veure els permòdols, esculpits amb relleus heràldics. La capella oberta al mur sud, amb volta de canó de perfil semicircular, és molt més senzilla.

A l’exterior els murs són elaborats amb material conglomerat molt irregular, a excepció de les capelles, de carreus calcaris perfectament escairats i de disposició horitzontal. També l’absis participa de l’aspecte rústec de la major part del conjunt, malgrat l’intent en aquest sector d’una certa ordenació del parament. La finestra original de l’absis ha estat eixamplada vers el nord-est.

Estem davant d’una església que dataria del segle XII i en la qual s’obrí al segle XIV la capella lateral nord.