Situació
M. Solà
Aquesta necròpoli es pot localitzar a una altitud de 715 m, al peu d’un antic camí carreter que va del petit nucli de Vilamajor al lloc anomenat castell de Santa Maria, a uns 300 metres al N de l’esmentat nucli de Vilamajor, situat a l’extrem SW del terme i a uns 3 km de l’Astor. Creiem que devia estar relacionada amb la capella romànica de Sant Joan de Vilamajor, antiga sufragània de Segur i filial de l’Astor.
Mapa: 34-14(361). Situació: 31TCG690155.
Necròpoli
La necròpoli fou estudiada l’any 1980 per membres de la Secció d’Arqueologia del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. Les tombes són situades en un lloc pla i disposades a la part alta, adossades, i a la part baixa d’una codina que forma la base de l’antic camí esmentat. El conjunt és integrat per un total de setze enterraments; dotze d’ells són de lloses o cistes no antropomorfes, de planta rectangular, alguna lleugerament trapezial, amb les parets de lloses verticals; les quatre restants, a causa de la morfologia del terreny, presenten una estructura mixta a base de lloses i aprofitant la roca del fiter. Cinc conservaven la coberta de lloses planes i les restants no en tenien o les havien perdudes. La seva disposició és agrupada i la relació amb les altres tombes horitzontal en rengle i de costat. Per les seves mides hi ha deu adults i sis infants i la seva orientació és E-W. Algunes havien estat remenades i altres foren excavades intactes; deu tenien restes humanes, en deficient estat de conservació dels ossos; de posició en decúbit supí, les més ben conservades presentaven els braços plegats, recolzats sobre la pelvis i les cames estirades i paral·leles.
Joan Enrich
Cal remarcar que una de les tombes conservava una estela anepigràfica, formada per una pedra dreta i clavada prop de la capçalera, allargassada i de secció rectangular. En cap dels enterraments no van aparèixer materials d’ofrena i no tenien cap estructura d’habitacle a prop, la qual cosa fa pensar, malgrat la relativa llunyania, que devien estar relacionats amb l’antiga capella romànica de Vilamajor i, per tant, podríem donar una datació del segle XII per a aquesta necròpoli.
Bibliografia
- Els castells catalans, vol. V, 1976, pàg. 435
- Enrich-Enrich, 1980, inèdit
- Enrich-Enrich, 1990, inèdit