Torre de Rufea (Lleida)

Situació

Part inferior d’aquesta antiga torre medieval, refeta en època posterior.

ECSA-J.I. Rodríguez

Els vestigis d’aquesta antiga torre s’emplacen prop de la ciutat de Lleida, vers el SW, sobre un esperó que domina la carretera N-II.

Mapa: 32-15 (388). Situació: 31TCG004084.

Per a arribar-hi des de Lleida cal seguir la carretera N-II en direcció a Alcarràs, i un cop fet un recorregut d’1 km ja es veu a mà esquerra de la carretera un tossal on hi ha les ruïnes d’aquesta torre.

Torre

Es tracta d’una construcció de planta gairebé quadrada, de 10 m × 11 m, a la qual es van afegir sengles cossos de 6 m de llargada pels costats nord i est. És feta de carreus molt ben treballats, col·locats al llarg i formant una mena de sòcol de 0,5 m que sobresurt uns 10 cm de la vertical de la paret, a partir de la qual el mur puja 2 m.

Aquesta torre sofrí diverses reformes i modificacions en època moderna. Així, per sobre del primer pis, el cos es correspon amb una construcció típica del segle XVII. L’esmentat cos és fet amb paret de tàpia i filades equidistants de maons. Interiorment hi ha el mur oriental de la torre originària. Al costat sud hi ha la porta d’entrada, feta amb arc adovellat, la qual té a la clau la data de 1567. Aquesta datació podria correspondre a la de la reforma global de la torre, a la qual cal afegir la de la reforma d’estil neogòtic portada a terme durant el segle XX. Tot i això, la part més antiga de la torre sembla que es podria datar al segle XIII.