Rafael Paulo
La serra del Sit està situada entre les comarques de l’Alacantí i les Valls del Vinalopó, dominades àmpliament pel seu cim, de 1127 m d’altitud. Des del punt de vista tectònic, pertany a la unitat denominada Prebètic d’Alacant, i està formada per calcàries, margues i gresos del Cretaci, materials afectats per multitud de falles que donen lloc a formes de relleu característiques, amb vessants de pendents molt forts cap al nord i est, i més suaus cap al sud-oest.
Les biocenosis existents estan molt influïdes pel fort contrast tèrmic i pluviomètric que es dona entre l’obaga i la solana. A les faldes tèrmiques domina la timoneda d’esparbonella blanca (Stipo-Sideritetum leucanthae), amb Thymus longiflorus, T. zygis i Teucrium carolipaui. A les faldes de l’obaga, en canvi, domina la màquia de coscoll i margalló (Querco-Lentiscetum), amb arçot, trompera fràgil i arraià. Entre els 600 i els 1000 m es desenvolupa la brolla de romer i bruc d’hivern amb esteperola (Anthyllido-Cistetum clusii), amb albada, tuferola (Helianthemum marifolium), i romer blanc (Helianthemum syriacum); però a les fissures profundes i relativament amples és substituïda per la màquia d’arçot i savina (Rhamno-Juniperetum phoeniceae), amb càdec, arboç, argelaga, aladern, la didalera Digitalis obscura, etc. A la part més alta es troben taques de carrascar amb noguerola.
Entre els representants dels diferents grups de fauna vertebrada poden assenyalar-se la sargantana ibèrica i la colobra llisa meridional (rèptils); l’aligot, el ballester, el cucut reial, el cuaenlairat, la gralla de bec vermell i el pinsà (ocells); i, entre els mamífers, la rata cellarda, el porc senglar, la rabosa i la fagina.