Sant Esteve de Ginast (Montanui)

Situació

Extrem de ponent de la nau des de la part de migdia, amb el porxo que aixopluga la porta d’entrada.

ECSA - M.À. Font

El poble de Ginast es troba al bell mig de la plana de Vilaller, a la vall de Barravés, al marge dret de la Noguera Ribagorçana. L’església parroquial, dedicada a sant Esteve, és a la part baixa del poble.

Mapa: 32-10 (213). Situació: 31TCH123075.

De la N-230 en direcció a la Vall d’Aran, abans d’arribar al km 135, surt una pista asfaltada de 700 m que porta a Ginast. (MAF-XFG)

Història

Hom no té cap esment de l’indret ni de l’església de Sant Esteve en època romànica, potser perquè la seva història fou comuna amb la del monestir de Sant Andreu de Barravés. (JBP)

Església

Planta de l’església, on s’observa que la capçalera original ha estat substituïda per una estructura coberta amb cúpula sobre petxines.

X. Fresneda i M.À. Font

L’edifici consta d’una sola nau amb una capçalera quadrangular a llevant, que substituí l’antic absis semicircular que amb tota probabilitat devia coronar l’edifici.

Aquesta nova estructura es cobreix amb una cúpula sobre petxines als quatre angles i exteriorment presenta un teulat a quatre aigües; els tremujals són coberts amb teula àrab. Aquest espai s’il·lumina amb una finestra de doble esqueixada. També hi dona la porta d’accés a la sagristia, adossada al mur meridional.

A la nau original, coberta amb volta de canó i reforçada per un arc toral, s’afegiren dues capelles laterals, la de migjorn amb una finestra d’esqueixada simple. La porta, molt senzilla i adovellada, és oberta al mur de migjorn de la nau, aixoplugada per un porxo afegit tardanament.

Als peus de la nau es construí un cor il·luminat per una finestra romboidal, que es transforma en ull de bou al parament exterior del capcer. A sota mateix del cor es conserva una pica baptismal.

L’arrebossat interior no deixa apreciar el treball del parament. Un fris de dentellons recorre en sentit longitudinal l’arrencada de la volta de canó, motiu decoratiu que es repeteix a l’anella de la cúpula. A l’exterior el parament és molt irregular, format per carreus de granit poc treballats.

Damunt del capcer del mur de ponent hi ha un campanar de cadireta de dos ulls.

Caldria datar les parts més antigues d’aquest edifici probablement al segle XII. (MAF-XFG)