Sant Romà de Bono (Montanui)

Situació

Interior de la capella, amb la porta oberta a l’indret on hi havia l’embocadura de l’absis.

ECSA - J.A. Adell

La capella de Sant Romà, dita també de Santa Leocàdia en algunes publicacions, es troba, abandonada, a la cruïlla de la carretera N-230 amb la carretera que porta a la central elèctrica de Senet. Tot i que la capella és al costat mateix de la carretera, és difícil de veure perquè es troba en un replà inferior al nivell de la carretera i totalment coberta de bardisses, que la fan pràcticament invisible fins que no s’arriba a la seva porta.

Mapa: 32-9 (180). Situació: 31TCH138129.

Església

És un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular, reforçada per un arc toral que arrenca de dues impostes de factura molt barroera encastades als murs laterals de la nau. La capçalera era formada per un absis semicircular, obert directament a la nau i actualment destruït. La seva embocadura ha estat tancada per un mur, en el qual s’obre ara la porta d’accés al temple. Quan es destruí l’absis es capgirà l’orientació de l’església i es va adossar l’altar al mur de ponent. Al mateix moment se substituí la porta original oberta al mur sud per l’actual, en la qual possiblement es van reutilitzar les peces dels brancals i les dovelles de la porta antiga.

Planta de l’església, que capgirà la seva orientació en suprimir-se l’absis semicircular de llevant.

J.A. Adell

L’interior és arrebossat i només es veu l’aparell a l’arc toral, de pedra tosca, i a l’arc d’obertura de l’absis de perfil apuntat, també de tosca, que presenta l’aresta decorada amb un senzill bisell, com el que decora la porta. La volta és de formigó de calç i conserva les empremtes de les llates de l’encofrat. L’aparell constructiu és només visible a les façanes, que presenten un parament de reble granític molt irregular, amb grans blocs a les cantonades.

La rusticitat de l’aparell palesa una obra molt poc acurada que assoleix un cert nivell constructiu als arcs i sobretot a l’obertura absidal. L’edifici representa un exemple de la fi dels llenguatges romànics. Es tracta d’una església probablement construïda al segle XIII.