Sant Quintí o Sant Antís d’Aneto (Montanui)

Situació

Vista de les ruïnes d’aquesta capella, un edifici molt arcaic del final del segle X o del principi de l’XI.

ECSA - M.À. Font

Aquesta capella, ara mig enrunada, es troba poc més amunt de Sant Climent d’Aneto. És situada sobre un dipòsit de sediments fluvials, a la ribera dreta de la Noguera Ribagorçana, des d’on es veu, a l’altra banda de riu, la gran escletxa del barranc de la Salvassa.

Mapa: 32-9(180). Situació: 31TCH151152.

Des del poble d’Aneto, cal seguir un camí en direcció N-E. La localització de l’edifici no és difícil si s’agafa com a referència la tercera torre d’alta tensió a partir del túnel pròxim de Lladó. (MAF-XFG-JBP)

Església

És un edifici en gran part ensorrat, però en el qual encara és evident la planta, d’una nau única capçada per absis semicircular ultrapassat desplegat al sud-est, obert directament a la nau.

Planta de l’església, perceptible encara enmig del munt d’enderrocs en què s’ha convertit.

X. Fresneda i M.À. Font

Només resten drets els murs de llevant, ponent i tramuntana. Del mur de migjorn, on hi havia la porta, no resten més que els carreus escampats arreu i un pany de mur on s’observa l’arrencada d’un arc que es correspon al que es veu encastat al mur oposat, que arrenca en començar la curvatura de la volta desapareguda.

L’absis no té cap mena de decoració i és enrunat fins a l’extradós de la volta, on es fa evident la disposició dels carreus. També queden al descobert les dovelles de pedra tosca que formen l’arc d’obertura de la volta de quart d’esfera de la conca absidal. El paredat de l’absis és força irregular, com també el de la resta de l’edifici. (MAF-XFG)

La tipologia absidal i la tecnologia constructiva assenyalen una formulació molt arcaica de l’arquitectura d’aquest edifici, que podem considerar anterior a la implantació de les formes llombardes. En aquest sentit, podem acceptar una datació de cap a la fi del segle X o bé del principi del segle XI. (JAA)