Les arquidials

Molses de l’ordre de les arquidials. 1 Archidium alternifolium: a aspecte general del gametòfit i de l’esporòfit (x 15); b detall de fil·lidi rameal (x 70); c detall de fil·lidi periquecial (x 70).

Miquel Alcaraz.

Les arquidials constitueixen un petit ordre de molses menudes, acrocàrpiques, amb brots que surten per sota del periqueci, i fil·lidis petits, els superiors més llargs, de base embeinadora. L’esporòfit no té seta, i la càpsula és indehiscent (cleistocàrpica).

Archidium alternifolium presenta caulidis (10-20 mm) simples, molt curts el primer any, amb branques flagel·liformes que apareixen el segon any de sota del periqueci i poden atènyer 20 mm. Tots els fil·lidis tenen nervi, que arriba a l’àpex. La càpsula és rodona, sèssil, sense opercle ni peristoma, i conté molt poques espores, però aquestes, anguloses i molt grosses, amb els seus 100-200 µm de diàmetre, es consideren les més grosses de les molses. Forma gespes petites, de color verd blavós o groguenc, en camins, camps, clarianes, sobre sòls silícics i humits. La coneixem solament de la Roca (Vallès Oriental), el Brull (Osona) i Fornells (Menorca).