Les hookerials

El de les hookerials és un ordre de distribució principalment tropical, de molses pleurocàrpiques amb els fil·lidis sovint complanats i asimètrics, amb les cèl·lules grosses, i el peristoma doble o reduït. Està representat al nostre país per poques espècies, entre les quals la més típica és Hookeria lucens, que forma, sobre terra i roques molt humides i ombrívoles, gespes de color verd pàl·lid, constituïdes per plantes de fins a 60 mm, amb els caulidis reptants, esparsament ramificats. Els fil·lidis, fortament complanats, estan ondulats en sec i són grossos (5 × 13 mm), amplament ovals, sense nervi, i amb les cèl·lules translúcides i tan grosses que arriben a veure’s amb una simple lupa, i fins i tot, a contrallum, a ull nu. És una espècie rara, que fins ara només s’ha trobat, en el nostre territori, a Santa Fe del Montseny i a la vall de Conangles (Pirineus centrals).

Molses de l’ordre de les hookerials. 1 Hookeria lucens: a aspecte general del gametòfit (x 1); b detall d’un fil·lidi (x 10). 2 Isothecium myurum: a detall d’un fil·lidi (x 25); b aspecte general del gametòfit i de l’esporòfit (x 1).

Miquel Alcaraz

Isothecium myurum forma gespes laxes, de color verd pàl·lid, sobre roques humides, rabassa d’arbres, arrels, etc., sobretot a l’estatge montà. És una molsa més o menys robusta, amb caulidis secundaris (20-50 mm) ascendents, irregularment ramificats, amb branques rectes o encorbades, sovint girades cap al mateix costat. Els fil·lidis són imbricats, còncaus, curtament apiculats, irregularment dentats a la part superior. El nervi, fi, simple o doble, ateny 1/2 o 2/3 del limbe. Les cèl·lules són romboïdals, curtes al marge, amb aurícules opaques. La càpsula és recta. Viu als Pirineus, Olot, Maçanet de la Selva, Montserrat, Montseny i Mallorca (Serra de Tramuntana). En hàbitats semblants podem trobar una altra espècie, I. myosuroides, una planta fina, amb els fil·lidis llargament acuminats, marge fortament dentat i càpsula corbada. Hom ha trobat també I. striatulum.