Les tetrafídals

Molses de l’ordre de les tetrafidals. 1 Tetraphis pellucida: a aspecte general del gametòfit i de l’esporòfit (x 8); b detall d’un peristoma (x 25); c detall d’un gametòfit amb suport de propàguls (x 15).

Miquel Alcaraz.

L’ordre de les tetrafidals comprèn un nombre reduït d’espècies de petites molses acrocàrpiques, de fil·lidis amples i ovats, que tenen el peristoma format per només 4 dents, totes iguals, constituïdes per uns quants rengles de cèl·lules.

Tetraphis pellucida forma gespes de color verd viu, vermelloses a la base, sobre soques i troncs de faig i avet en avançat estat de descomposició. És comuna als Pirineus centrals, i apareix, més rara, al Montseny i al Montnegre. Són plantes fines, petites (fins a 30 mm), erectes, nues a la base o amb fil·lidis espaiats, molt petits. Els fil·lidis superiors són més grossos, ovato-lanceolats, aguts, amb el marge enter i el nervi interromput abans d’arribar a la punta. Tenen una càpsula cilíndrica, amb un peristoma cònic, amb quatre dents. Presenta a vegades caulidis acabats en fil·lidis grossos, còncaus, obtusos, que formen una petita copa plena de propàguls lenticulars. Pot presentar, a la vegada, càpsules i propàguls, un cas més aviat insòlit entre les molses.