Sant Julià de la Torre (Sort)

Situació

Capella del veïnat de la Torre, ara convertida en parroquial de Llessui.

ECSA - J.A. Adell

L’església de Sant Julià es troba en el barri de la Torre de Llessui, que és situat al costat del nucli urbà de Llessui.

Mapa: 33-10(214). Situació: 31TCH419020.

L’itinerari per a arribar a l’església és el mateix que condueix a Llessui, descrit en la monografia precedent. (JAA)

Història

L’església de Sant Julià devia ser la capella del desaparegut castell de la Torre —documentat des del 1011 i el 1035—, i, per tant, degué restar vinculada històricament al castell, malgrat que no aparegui esmentada específicament fins a la visita pastoral del 1575, quan era sufragània de Sant Pere de Llessui. El 1758 havia perdut aquest caràcter i s’esmenta tan sols com una capella; es fa constar que és en bon estat, llevat de la volta, “un poco derrotada”. L’any 1904 consta també com a capella de la parròquia de Llessui. (MLIC-JAA)

Església

Es tracta d’un edifici d’una sola nau, coberta amb voltes de creueria que no corresponen a l’obra original, de la qual només resten els murs de la nau. La capçalera originària fou substituïda, segons sembla, per una testera plana, sense que hi hagi dades sobre la forma inicial, si és que era diferent de l’actual.

La porta, resolta amb un arc de grans dovelles mal extradossades, s’obre a la façana sud, a la part alta de la qual hi ha un rengle de forats que semblen correspondre a l’embigat d’un porxo.

En la façana oest se situa un ull de bou circular i una finestra rectangular, tardana. És coronada per un senzill campanar d’espadanya de dos ulls.

L’aparell constructiu és de carreu escairat disposat molt ordenadament, seguint la mateixa tecnologia constructiva que caracteritza el conjunt de les esglésies de la Vall d’Àssua, i per coherència estilística amb elles, cal situar l’obra original de Sant Julià dins el segle XI. (JAA)

Bibliografia

  • ACU, Llibre de Visites, 1575, núm. 32, foli 124r
  • ACU, Llibre de Visites, 1758, núm. 111, foli 517v
  • ACU, Plan Parroquial del Obispado de Urgel, 1904, pàg. 287.