Sant Pere de Vilanoveta (el Pont de Claverol)

Situació

Ruïnes de la capçalera d’aquest petit temple situat al cim d’un turó i a frec d’un espadat.

ECSA - J.A. Adell

Les ruïnes de l’església de Sant Pere de Vilanoveta són al cim d’un turó, a frec de l’espadat sobre el riu de Carreu.

Mapa: 33-11(252). Situació: 31TCG380740.

Per anar-hi cal prendre una pista, només apta per a vehicles tot terreny, que surt de Pessonada i que en 2,8 km porta a les cases de Vilanoveta i la seva església, des d’on, a peu, cal pujar al turó, on hi ha les ruïnes perfectament visibles. (JAA)

Història

No es coneix cap notícia documental d’aquesta església, la situació de la qual, dominant els engorjats del riu de Carreu, cal relacionar amb les restes d’un edifici que té a la vora, possiblement base d’un nucli fortificat alt-medieval. Aquesta edificació era bastida entre les fortificacions d’Aramunt i d’Herba-savina. (MLIC)

Església

De l’església, que era un edifici d’una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular, només es conserva part dels murs de l’absis, amb un gran esvoranc a la part central, on sembla que hi devia haver una finestra. De la resta de l’edifici només és visible part del basament del mur sud, construït a frec del cingle, i no hi ha traces que permetin situar-ne la porta o altres obertures.

L’aparell dels elements conservats és de carreus irregulars, però ben tallats, disposats en filades uniformes, el qual palesa formes pròpies de la construcció del tombant del segle XI i també del XII, sense que puguem precisar-ne una datació per la migradesa dels elements que n’han perviscut. (JAA)