Sepultura del Pla de la Fossa (Viver i Serrateix)

Situació

Al cim d’una codina, situada al costat de la pista que va de Castelladral a Serrateix, hi ha una sepultura excavada a la roca. Aquesta sepultura figura situada en el mapa del Servei de l’Exèrcit 1:50.000, editat pel Consejo Superior Geográfico, full 330-M781: x  99,5 —y 42,0 (31 TDG 995420).

Aquesta fossa feta a la roca és damunt d’una penya, a la dreta d’aquesta pista —venint de Castelladral—, poc abans d’arribar a les terres del mas Santjust, per tant, molt a prop de la partió municipal.

Tomba en forma rectangular excavada en una roca elevada; aquest indret és situat al costat del camí que va de Castelladral a Serrateix.

J. Bolòs

Necròpoli

La sepultura té una forma rectangular. Aquest tipus de tomba, que nosaltres hem anomenat “a”, i que tant es pot trobar a la Catalunya Vella com, també, a la Nova, generalment, és situat en indrets, en l’actualitat, allunyats de centres de poblament o de culte; cal pensar, amb tot, que això no sempre hagué d’ésser així. Aquesta sepultura és, d’altra banda, feta molt a prop d’un camí carener, que, segurament, ja existia en èpoques reculades. És bastant ben conservada; sembla que sigui orientada d’oest a est (almenys, la part més ampla és situada a l’est), encara que és més probable que s’orientés d’est a oest; és molt llarga: 211 cm, i té una amplada d’uns 51 cm i una profunditat d’uns 44 cm.

Bibliografia

  • Jordi Bolòs i Miquel Fàbregas: Sepultures excavades a la roca a les rodalies de Serrateix, “Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia”, núm. 3, Barcelona 1982, pàgs. 155-171
  • Jordi Bolòs i Montserrat Pagès: Les sepultures excavades a la roca, Necròpolis i sepultures medievals de Catalunya, “Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia”, annex 1, Barcelona 1982, pàg. 89