Sepultura del Trencall de Vilajussana (Viver i Serrateix)

Situació

Sepultura situada sobre una roca, actualment, a tocar del trencall de la pista que, des de la carretera que va de Navars a Serrateix, mena al mas Vilajussana. Aquesta sepultura figura situada en el mapa del Servei de l’Exèrcit 1:50.000, editat pel Consejo Superior Geográfico, full 330-M781: x 99,2 — y 45,5 (31 TCG 992455).

La desviació de la pista que porta a Vilajussana (o Vilajuana) surt, a mà dreta, aproximadament, un quilòmetre abans d’arribar a Serrateix. La tomba és damunt una penya que hi ha a l’angle sud-oest de la cruïlla.

Necròpoli

Vista de la tomba excavada a la roca, a la qual manca, però, el peu.

J. Bolòs

Aquesta tomba, en part desgastada, és d’extrems arrodonits, amb la capçalera, orientada vers el nord-oest (303°), força més ampla que el peu. Té una longitud total d’uns 197 cm; una amplada, al centre, de 55 cm; i una profunditat, a la part de la capçalera, de 48 cm.

Bibliografia

  • Jordi Bolòs i Miquel Fàbregas: Sepultures excavades a la roca a les rodalies de Serrateix, “Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia”, núm. 3, Barcelona 1982, pàgs. 155-171
  • Jordi Bolòs i Montserrat Pagès: Les sepultures excavades a la roca, Necròpolis i sepultures medievals de Catalunya, “Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia”, annex 1, Barcelona 1982, pàg. 89