Premsa de Fontjoana (Vinebre)

Planta de l’excavació realitzada a la partida de Fontjoana el 1988, amb elements que havien format part d’una premsa: un gran bloc de jaspi rectangular, aprofitat com a contrapès, i una pedra de molí circular.

M. Genera

La partida de Fontjoana és situada al S del poble de Vinebre. S’estén sobre una terrassa a l’esquerra de l’Ebre, al costat dret de la carretera que condueix a Móra, a uns 80 km de la ciutat de Tortosa.

Arran de la descoberta en aquest indret d’una estela funerària d’extraordinari valor —dedicada al soldat difunt de la legio VI C. Aebutius Verecundus—, a l’hivern del 1988 es va practicar un sondeig estratigràfic i una prospecció visual dels terrenys dels voltants per tal de determinar el context d’aquella troballa. La intervenció, tot i que va ser molt restringida, va permetre estudiar un conjunt constituït per dos àmbits definits per dos murs fets amb carreus irregulars i fàbrica poc acurada, tret d’alguns punts, on apareixen pedres de litologia diferent, molt més ben treballades, sobre un paviment de terra piconada, juntament amb altres elements que hem relacionat amb la instal·lació d’una premsa:

  • 1.- Un carreu de jaspi de 160 × 66 × 63 cm, ben escairat i amb les cares treballades. En cada extrem, a les cares menors, hi ha un canal o encaix per a fusta del tipus de cua d’oreneta, aptes perquè el bloc pogués ser utilitzat com a contrapès.
  • 2.- Una pedra de molí circular d’uns 80 cm de diàmetre, amb un forat central, fragmentada.

L’esmentada estela, treballada sobre un bloc de gres de 250 × 69 × 29 cm, sembla que fou reutilitzada en aquest conjunt. El desgast que observem al camp central, amb una inscripció de 23 versos, contrasta amb l’estat de conservació que trobem a la resta de camps, el superior, decorat amb baix relleu, i el segon, ocupat per una tabula ansata amb els noms dels dedicats.

Segons la nostra interpretació, estem davant d’una premsa del tipus de torn manual, amb el bloc de jaspi que actua de contrapès. Probablement l’estela va ser utilitzada com a base de l’ara o setial.

Pel que fa a la cronologia d’aquest conjunt, considerem que s’ha de situar a partir del segle IV, moment en què decau l’activitat de la vil·la que hi ha a prop, a la partida dels Pedruscalls.

En el cas de Fontjoana s’haurien aprofitat elements constructius trobats a la rodalia. Això explicaria l’ús de materials de qualitat superior provinents de punts llunyans, que habitualment no formarien part d’una construcció tan senzilla com són les restes d’aquest torcular si no fos que van ser aprofitats en una nova instal·lació feta segles més tard.

Aquest conjunt de Fontjoana fou abandonat al final del segle V, segons la cronologia de les darreres ceràmiques d’importació localitzades a l’estrat d’amortització.

Bibliografia

  • Genera, 1990, pàgs. 197-201: 1991; Genera i altres, 1991. pàgs. 135-145; Genera, 1993a, 1993b, vol. II. pàgs. 143-154; 1998, 2, pàgs. 199-226; Genera-Prevosti, 1999, pàgs. 294-301.