Oriol Muntané
Localitzat en plena zona axial dels Pirineus centrals, el Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici, és integrat per la part alta de les valls de Sant Nicolau i d’Espot, que es troben unides en les seves capçaleres pel Portarró d’Espot, collada situada a 2428 m. Hi ha un bon nombre de valls secundàries que augmenten la complexitat de l’orografia, aquestes se separen entre elles i de les conques exteriors per muntanyes amb aguts crestalls originats per l’acció erosiva de les antigues glaceres. A les 10 230 ha del parc cal afegir l’extensa Zona Perifèrica de Protecció (30 532 ha), que inclou entre altres àrees les capçaleres de les valls de Boí, Valarties, l’Aiguamòg, Ruda i de la vall Fosca, o les grans masses forestals de la Mata de València i Gerdar de Sorpe, o del bosc d’Esterri.
Els materials litològics són molt antics i compostos majoritàriament de granits, granodiorites i llicorelles. El relleu de la regió ha estat molt modificat per l’intens glacialisme quaternari, origen de gairebé un centenar d’estanys del parc, un dels elements amb més protagonisme en la configuració del paisatge. Aquests estanys blaus, combinats amb prats verds, boscos d’alta muntanya i impressionants pics rocosos, formen un tipus de paisatge grandiós i pintoresc que té un especial prestigi als països meridionals.
El clima és característicament dur, especialment a les zones més altes, i els hiverns són llargs i crus: ja a l’estany de Sant Maurici, situat a la cota dels 1900 m, les temperatures mitjanes són inferiors als 0°C durant quatre mesos de l’any. Les precipitacions són importants durant tot l’any, i les nevades també ho poden ser durant les estacions més fredes, en canvi, no es dóna cap període realment càlid.
Al cor dels Pirineus
Oriol Muntané
Dins Catalunya aquesta és l’àrea que presenta la millor i més extensa mostra de paisatge vegetal d’alta muntanya dels Pirineus axials centrals. La complexa orografia i litologia, com també les diferències climàtiques existents, afavoreixen la diversitat vegetal. D’altra banda, el contrast entre la vall de Boí, de vocació atlàntica, i la d’Espot, de clima més continental, és força notable.
Una bona part de la zona altimontana de la capçalera de la Noguera de Tor i també l’obaga de l’estany de la Llebreta pertanyen al domini de les fagedes (Helleboro-Fagetum i Luzulo-Fagetum). Freqüentment el faig no ocupa tot l’estrat arbori i es barreja amb l’avet o el pi roig. A la vall de Sant Nicolau s’instal·len principalment boscos de pi roig (Hylocomio-Pinetum catalaunicae) més o menys aclarits, sovint en mosaic amb prats de plantatge mitjà (Mesobromion). L’obaga de la vall d’Espot porta extenses pinedes molsoses de pi roig que, en altitud, passen a avetoses amb godiera (Goodyero-Abietetum). Els solells, més abruptes, són ocupats per les mateixes pinedes, però més empobrides i esclarissades. Aquí prenen força importància les pastures seques del Xerobromion (Koelerio-Avenuletum, Teucrio-Avenuletum). Els matollars amb savina de muntanya, encara que molt localitzats (solana de l’Escrita), tenen un gran interès fitogeogràfic, car es tracta d’una irradiació oromediterrània. Els fons de les valls principals són propicis per als boscos caducifolis riberencs (salzedes, vernedes i freixenedes) i els prats mesòfils (Euphrasio-Plantaginetum), això no obstant, amb freqüència es troben substituïts per prats de dall (Heracleo-Trisetetum).
L’estatge subalpí és ocupat majoritàriament per pinedes i matollars acidòfils (Saxifrago-Pinetum uncinatae), freqüents sobretot en els indrets llargament innivats. A les obagues humides del subalpí inferior apareixen les avetoses amb godiera, molt extenses a la vall d’Espot. A la ribera de Sant Nicolau aquesta comunitat esdevé local, però per contra són molt abundants, des de l’estany Llong fins a Aigüestortes, les pinedes de pi negre amb un estrat arbori dominat per l’avet (Saxifrago-Pinetum uncinatae abietetosum). En els pendents més rostos i asolellats, llocs on manca el neret (Rhododendrum ferrugineum), poden aparèixer boscos molt esclarissats relacionats amb la pineda de pi negre amb ussona i ginebró (Arctostaphylo-Pinetum uncinatae). Molt més local és la pineda amb seslèria (Pulsatillo-Pinetum uncinatae), que colonitza les escasses àrees calcícoles de la vall de Boí.
En el trànsit entre l’estatge alpí i subalpí es localitzen algunes comunitats subarbustives rares als Pirineus, dominades per líquens i per espècies de formes ajagudes: es tracta de la landa d’azalea procumbent (Cetrario-Loiseleurietum pyrenaicum), pròpia dels indrets ventosos, i de la landa d’empètrum (Empetro-Vaccinietum), que requereix innivacions més llargues.
Les pastures de l’estatge alpí són força variades. Aquest fet és especialment notable a les zones calcinals, on el microrelleu determina l’aparició d’unes o altres comunitats, siguin calcícoles o calcífugues, segons la innivació i el grau de descalcificació del sòl. Sobre substrat granític, el gespet amb ranuncle pirinenc (Ranunculo-Festucetum skiae) hi domina de manera àmplia. A les clotades és substituït per altres prats més llargament innivats, com la gespa de càrex corbat i la genciana alpina (Gentiano-Caricetum curvulae) i alguna gespa de pèl caní (Trifolio-Alopecuretum gerardi), rica de regalèssia de muntanya (Trifolium alpinum). Localment, als indrets culminals, pot aparèixer la gespa de festuca supina (Hieracio-Festucetum supinae), que als Pirineus orientals és dominant. Aquest mosaic s’enriqueix, als pendents més inclinats afectats per la solifluxió, amb el gespet atlàntic (Carici-Festucetum skiae). Les àrees alpines calcinals porten, a part els prats fins ara comentats, altres comunitats neutròfiles o basòfiles com la gespa d’ussona (Festucetum gautieri), el prat d’elina (Elyno-Oxytropidetum) i l’interessant prat de festuca rogenca i trèvols (Trifolio-Festucetum nigrescentis).
Malgrat l’abundància dels afloraments rocosos, les comunitats rupícoles estan poc representades, exceptuant algunes àrees calcàries com les zones de la Pala d’Ereixe-Picardes, el Muntanyó de Llacs i els Encantats, on apareixen, entre d’altres espècies, Campanula cochlearifolia i Oxytropis lapponica, veritables rareses botàniques.
La importància paisatgística dels aiguamolls en un país tan ple d’estanys i circs glacials és força patent. Les mulleres acidòfiles (Caricetum nigrae) i els prats higròfils de pèl caní (Selino-Nardetum) d’Aigüestortes constitueixen un dels indrets més bells de la ribera de Sant Nicolau. Finalment, cal destacar la singularitat de les comunitats de congesta (Salicion herbaceae, Arabidion caeruleae) bastant difoses a les parts altes i que acullen algunes espècies molt interessants, com ara Alchemilla pentaphyllea, que hi té l’única població coneguda dels Pirineus.
Una interessant fauna aquàtica d’altitud
Oriol Alamany
L’elevada altitud fa que els ambients presents al parc siguin bàsicament favorables per a la fauna d’alta muntanya, incloent-hi representants dels estatges altimontà, subalpí i alpí.
Un tipus de fauna particular és constituït pels animals que viuen a les aigües dels estanys, riques en oxigen però molt pobres de nutrients. Dins els vertebrats, només la truita comuna i alguns amfibis (tritó pirinenc, granota roja, gripau comú) poden poblar aquestes aigües. Els animals que hi dominen són, d’una banda, crustacis i rotífers planctònics, majoritàriament filtradors; i de l’altra, invertebrats bentònics (mol·luscs, larves d’insectes, cucs oligoquets) que viuen entre la vegetació submergida o enterrats al sediment. Pel que fa als invertebrats que poblen els rius, abunden diferents grups d’insectes (com efemeròpters, tricòpters, plecòpters i alguns dípters), que tenen fases larvals aquàtiques. El predador més important d’aquestes aigües torna a ser la truita comuna, però també hi són presents mamífers com l’almesquera (Galemys pyrenaicus), interessantíssim insectívor nocturn que fou descobert als Pirineus, però que s’estén també per diferents serralades del quadrant nord-occidental de la Península Ibèrica. També s’alimenten als ambients aquàtics alguns ocells, com ara la merla d’aigua i la cuereta torrentera.
Les espècies forestals característiques dels boscos subalpins o altimontans hi tenen una presència important. Cal destacar entre elles el mussol pirinenc, ja que, a més de tenirhi una població relativament important, també proporcionà aquí les primeres observacions de l’espècie a l’estat espanyol, on no havia estat localitzada fins l’any 1984. També hi són presents el gall fer, el picot negre o el raspinell pirinenc. De fet, el parc conté les úniques àrees dels Països Catalans on en principi és garantida la preservació de l’hàbitat d’aquestes espècies, o de les dels ambients alpins, com és ara el cas de la perdiu blanca.
Oriol Alamany
La diversitat d’espècies d’ungulats és notable. El més característic és l’isard, que tanmateix en algunes zones ha estat afectat per la caça furtiva. També hi habita, a part l’estès porc senglar, el cabirol. Encara hi han fet presència en algun sector, bé que irregularment, el cérvol i la daina, provinents respectivament de repoblacions realitzades en regions gascones properes i en altres zones més meridionals del Pallars Sobirà. Un altre colonitzador recent és la marmota, actualment present de manera molt escampada i, tot i el seu ampli període d’hivernació, constitueix una de les espècies relativament fàcils d’observar. També ho són, dins les aus rapinyaires, el voltor comú, el trencalòs i l’àguila daurada, que han estat afavorits per la instal·lació d’un canyet a la vall de Sant Nicolau. Els rèptils del parc tenen un clar caràcter eurosiberià. Destaquen la sargantana vivípara i la possible presència de la sargantana pirinenca (Lacerta monticola bonnali).
Estat de conservació
Aquest parc nacional, l’únic dels Països Catalans fins a la declaració del parc marítimo-terrestre de l’illa de Cabrera, ha estat envoltat d’irregularitats des de la seva creació l’any 1955. Així, l’explotació hidroelèctrica, ramadera i forestal i l’autorització de la pesca (les dues primeres activitats persisteixen actualment) van motivar que no s’inclogués dins el conjunt de parcs nacionals reconeguts internacionalment per la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura). Les antigues concessions per a l’aprofitament hidroelèctric de les aigües van permetre la realització d’un bon nombre d’obres (represament d’estanys, desviació de cabals de rius, canalitzacions) que han produït l’alteració de la geomorfologia i del règim hidrològic natural, fenomen que ha marcat negativament el funcionament del parc. De tota manera, els problemes que l’han afectat al llarg de la seva història són múltiples: manca d’una dotació econòmica digna, personal reduït i amb poc suport, caça furtiva, hiperfreqüentació estacional combinada amb una regulació insuficient de les estades dels visitants, etc.
Amb l’assoliment de l’autonomia política del Principat de Catalunya es produí la paralització d’un projecte d’ICONA d’ampliació del parc, deguda a la manca d’acord sobre l’administració (central o autonòmica) que havia de regir l’espai. A més, aquest conflicte va comportar una situació absurda, ja que el parc tenia dos directors, dos cossos de guardes, dos pressupostos, etc. Finalment, l’any 1989 ICONA va renunciar a la gestió del parc, que perdé així la major part dels diners que hi invertia l’administració. Una llei aprovada unànimement l’any 1988 pel Parlament de Catalunya, tot i no ampliar el parc més que en 379 ha, establí una Zona Perifèrica de Protecció que originà la contestació dels ajuntaments amb interessos a la zona, cosa que provocà que la Generalitat en modifiqués els límits. Paral·lelament, una intensa campanya dels grups de defensa del parc i del seu entorn aconseguí un ressò popular molt considerable.
El 1992 és presentat el Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc, intent de compaginar la millora de la deficient protecció de l’espai amb les necessitats dels pobles circumdants. El pla, amb aspectes positius però amb deficiències manifestes en diferents punts (manteniment dels aprofitaments hidroelèctrics, possibilitat d’una eventual expansió de les estacions d’esquí, etc.) ha estat finalment sotmès a un confús procés de retalls. Tot fa témer que aquesta oportunitat d’establir uns nivells dignes de protecció per a l’àrea i de racionalitzar la gestió del Parc es perdi.
Consells per al visitant
L’aproximació al parc nacional es realitza seguint les valls de la Noguera Ribagorçana i la Noguera Pallaresa. En el primer cas cal prendre la carretera N-230 fins poc més amunt de Pont de Suert i penetrar a la vall de Boí per la L-500. En la segona ruta, la C-147 condueix fins a la presa de la Torrassa, des d’on la carretera LV-5004 porta fins a Espot. Aquestes dues aproximacions donen entrada, respectivament, a la vall de Sant Nicolau i a la del riu Escrita, i el recorregut del fons d’aquestes valls origina els itineraris clàssics de coneixement del parc. Pel costat de Boí, l’itinerari consisteix en la pujada a l’estany de la Llebreta, que continua suaument per la pista que mena al cèlebre pla d’Aigüestortes. Pot seguir-se encara fins a l’estany Llong i al Portarró d’Espot, collada des d’on es veuen simultàniament les dues valls principals del parc. Pel costat d’Espot una carretera arriba a l’estany de Sant Maurici; després es pot pujar fins a l’estany de Ratera i als estanys d’Amitges, o bé continuar fins al Portarró d’Espot. Diferents refugis de muntanya faciliten les ascensions i travessies. Actualment l’ús de vehicles particulars dins el parc és prohibit i, per tant, cal accedir-hi o bé a peu o bé utilitzant el servei de taxis de les poblacions veïnes.
Un centre d’informació, a Boí, acull una exposició permanent; també hi ha dos petits punts d’informació a les entrades del parc. D’altra banda, poden realitzar-se visites amb l’acompanyament de monitors.
La Zona Perifèrica de Protecció del Parc ofereix múltiples llocs dignes de ser visitats. Un d’ells, indiscutiblement, és la capçalera de la vall de Boí, per sobre de Caldes de Boí i de l’estany de Cavallers: hom hi trobarà un magnífic conjunt de circs i estanys glacials sense embassar i presidits per alterosos pics que arriben a ultrapassar els 3000 m.