Els sifonàpters: puces

Característiques de grup

Les dimensions de les puces oscil·len generalment entre 1 i 6 mm, dimensions extremes que poden ésser il·lustrades en el cas d’aquestes dues espècies, Echidnophaga murina (a l’esquerra, un mascle) i Hystrichopsylla talpae subespècie talpae (a la dreta, un mascle). Les femelles són sempre més grosses que els mascles.

Jean Claude Beaucournu / Henri Launay.

Els sifonàpters, anomenats genèricament puces, són insectes petits (d’1 a 6 mm, generalment), aplatats lateralment, i mancats d’ales (àpters). La característica que els ha fet més coneguts és la seva capacitat de saltar i el seu règim alimentari, ja que tant els mascles com les femelles són hematòfags, de mamífers o d’ocells.

Es tracta d’un grup numèricament poc important dins dels insectes, que ha estat relativament poc estudiat, però que, en canvi, des d’un punt de vista biogeogràfic, pot aportar elements preciosos per a l’estudi de la història dels continents i sobre l’origen, tant filètic com geogràfic, dels seus hostes. Accidentalment, la descoberta d’una puça específica fixada a un hoste banal pot fer sospitar, en una regió determinada, la presència d’un hoste inesperat.

Però la seva importància real per a l’home deriva del fet que les puces són vectors de diverses afeccions humanes o animals, la més cèlebre de les quals és la pesta provocada per Yersinia pseudotuberculosis pestis: fou arran de l’epidèmia de Barcelona del 1931 que s’emprengué el primer estudi sobre les puces de Catalunya. L’ecologia dels vectors és, de fet, indispensable per a comprendre l’epidemiologia d’aquestes malalties. Hi ha encara moltes altres afeccions que són conduïdes per les puces: tripanosomes (Trypanosoma), com T. lewisi dels ratolins, Hepatozoon, com H. erhardhovae del talpó roig, cestodes, com Hymenolepis scutigera de la mussaranya, nemàtodes, com Mastophorus muris, de nombrosos rosegadors, etc.

L’estudi de les puces s’enfoca principalment envers l’estudi dels seus hostes i/o dels llocs on viuen aquests, és a dir, els nius i els caus. Els mètodes de mostratge més emprats es fonamenten en la caça i la preparació de paranys per als hostes mamífers, i en la caça amb xarxa en el cas dels ocells. Però cal no oblidar que les puces abandonen ràpidament els hostes que en resulten morts o ferits. La recerca en nius d’ocells s’ha de fer després que la primera pollada ha abandonat el niu, per tal de no pertorbar la reproducció de l’ocell. En el cas dels mamífers, les dificultats són més grans i es fa més difícil de no pertorbar els hostes en voler estudiar llurs caus.

Morfologia i anatomia

Aspecte general extern d’una puça o sifonàpter mascle (× 70), en visió lateral (A) i detalls de la càpsula cefàlica i el pronot, sense les peces bucals (A’) i dels darrers segments de l’abdomen d’una femella (A"). Hom ha indicat en l’esquema: 1 palp maxil·lar, 2 estilet mandibular, 3 antena, 4 ull compost, 5 front, 6 vèrtex, 7 pronot, 8 ctenidi del pronot, 9 mesonot, 10 metanot, 11 epimerita, 12 episternita, 13 tergites abdominals, 14 estigmes, 15 esternites abdominals, 16 solc antenal, 17 ctenidi genal, 18 peces genitals del mascle (segment IX). Noteu la forma general del cos, comprimit lateralment, les potes adaptades al salt i la modificació dels darrers segments de l’abdomen per a formar l’aparell genital. El cap és poc mòbil perquè presenta una làmina posterior que es perllonga per damunt del pronot.

Gustavo Hormiga, a partir de H. Launay.

Cal recordar, abans que res, que les puces són aplanades lateralment, principalment per tal de poder-se esmunyir per entre les fàneres (pèls o plomissol) de l’hoste. Per això, hom les descriurà segons una visió lateral, ja que, a més, l’escàs gruix del cos, permet alhora una visió directa sobre la seva organització interna.

La càpsula cefàlica és plana i generalment porta ctenidis arrenglerats de pèls gruixuts, molt modificats, de funció molt controvertida. Un solc profund i oblic separa en dues parts el cap i allotja les antenes. L’ull, simple i generalment funcional, se situa immediatament per davant d’aquesta; generalment, hom constata una regressió d’aquest òrgan en les puces específiques d’animals de vida subterrània (com els talps) i/o exclusivament nocturna (com els rats-penats o quiròpters). Les peces bucals, picadores, surten ventralment. Es tracta d’un parell de maxil·les amb els palps desenvolupats, amb estipis foliacis o acuminats i sense un paper actiu, i lacínies denticulades de llargada variable segons el comportament tròfic de l’insecte; les dues lacínies són completades per un tercer estilet picador, l’epifaringe. Darrere, el llavi reduït a palp labial fa d’estoig de les peces picadores.

En les puces o sifonàpters, el dimorfisme sexual pot ser accentuat. A més d’altres criteris, mascles i femelles poden diferenciar-se per la morfologia de la càpsula cefàlica, cosa que és patent en les fotografies d’un mascle (a baix) i una femella (a dalt) del ceratofíl·lid Paraceras melis: l’antena, en particular, és molt desenvolupada i mòbil en els mascles, ja que juga un paper sensorial durant l’aparellament.

Jean Claude Beaucornu / Henri Launay.

El tòrax consta dels tres segments clàssics en els insectes i, en aquest cas, són fàcilment individualitzables. El marge posterior de la primera tergita (el protòrax) porta sovint un ctenidi desenvolupat; hom en pot notar, segons els gèneres o les espècies, vestigis o esbossos a pràcticament qualsevol de les tergites toràciques o abdominals. Les potes tenen l’estructura típica en els insectes, amb un tars pentàmer acabat en dues ungles girades vers l’exterior, la conformació de les quals és en funció del tipus de pell o de plomatge de l’hoste. El tercer parell de potes és adaptat a saltar: aquesta aptitud, si bé és potencialment present a tots els sifonàpters, és desenvolupada d’una manera molt diversa a tot el grup. El salt de les puces és fisiològicament diferent al d’altres insectes, com el dels llagosts, per exemple.

L’abdomen consta d’onze segments. En el mascle, el segment novè és modificat per a formar les peces genitals, tant a expenses de la tergita com de l’esternita. El segment desè, part del proctíger de la femella, porta lateralment un parell de cercs. D’altra banda dorsalment, el segment novè presenta una ampla zona pigmentada sensorial, que hom anomena sensili.

Pel que fa a l’anatomia, en el tub digestiu hom diferencia cap al final del terç proximal, un proventricle proveït de crestes esclerificades, que és ben visible en els exemplars aclarits, i que es projecta generalment en la primera tergita abdominal; el mesodeu posseeix una membrana peritròfica ben desenvolupada i, distalment, les sis papil·les rectals marquen l’inici del proctodeu, que desemboca a l’exterior a la zona del proctíger. L’aparell copulador del mascle comprèn un voluminós fal·losoma d’estructura molt complexa i d’un gran interès sistemàtic, que és en relació amb dos voluminosos testicles i amb diverses glàndules accessòries. A la femella, els ovaris són de tipus panoístic o meroístic, però les úniques estructures d’utilitat taxonòmica, és a dir, que varien a cada espècie, són l’espermateca i el conducte que l’uneix a la vagina; en alguns gèneres (com Atyphloceras) hi ha dues espermateques.

Biologia i ecologia

Diferents estadis de desenvolupament de sifonàpters, en el cas del pulícid Spilopsyllus cuniculi: 1 mascle adult, 2 femella adulta, 3 femella adulta ovígera, 4 ou, 5 larva d’estadi I, 6 larva d’estadi II, 7 larva d’estadi III, 8 larva d’estadi III en U, 9 capoll, 10 capoll obert pera mostrar la pupa, 11 pupa, 12 femella adulta nounada, 13 femella adulta després de xuclar sang.

Jean Claude Beaucournu / Henri Launay.

Els ous, que la femella deixa anar separadament sobre l’hoste o, cas més freqüent, al jaç dels animals, no es poden desenvolupar normalment si no és ací; la seva evolució dura alguns dies i d’ells neix una larva àpoda i molt mòbil, amb el cap ben desenvolupat. Aquesta larva, que generalment es troba al jaç o al niu de l’hoste, és detritòfaga, i per al seu desenvolupament necessita de vegades els productes d’excreció dels imagos corresponents, que són compostos fonamentalment d’hemoglobina. L’ecologia d’aquest estadi condiciona en gran part la fauna dels sifonàpters a una regió determinada (en relació amb el microclima, les condicions edàfiques, etc.). Hi ha tres estadis larvals diferenciats que es desenvolupen en tres o quatre setmanes, passats els quals es forma la pupa immòbil, clàssicament protegida per un capoll de seda teixida, més o menys recobert de petits detritus i adherit a les fulles, els pèls o les plomes que entapissen el jaç de l’hoste. La vida de la pupa dura, com a mínim, d’una a dues setmanes, bé que, de fet, el seu desenvolupament queda interceptat per un període de diapausa, que perllonga aquest estadi fins a sis o vuit mesos; aquest és el cas més freqüent en les puces que viuen als nius dels ocells. Aquesta diapausa moltes vegades pot ésser interrompuda pels estímuls físics provocats pel retorn de l’hoste al seu cau o niu, però també hi poden col·laborar altres factors (temperatura).

La còpula s’esdevé a partir de l’emergència de l’imago (per exemple, en Ceratophyllus) o després d’un període d’alimentació hematòfaga (per exemple, en Hystrichopsylla). En la puça del conill (Spilopsyllus) la maduració sexual és condicionada per la pujada de les hormones de l’hoste en gestació, i la còpula i la posta en són per les hormones emeses pels llodrigons nounats. El desenvolupament d’aquesta puça és, doncs, induït de tal manera que només s’esdevé en les conilleres, petits caus d’utilització efímera que construeix la conilla per a parir i alletar els llodrigons.

El comportament de la puça respecte del seu hoste és molt variable. Pel que fa a la seva especificitat, generalment és filètica: per exemple, els iscnopsíl·lids són lligats als microquiròpters, Chaetopsylla hiés infeudada als carnívors; però pot ser ecològica: Ctenophthalmus baeticus és específica dels micromamífers de nius subterranis, Ceratophyllus(subgènere Monopsyllus) sciurorum n’és dels mamífers arborícoles, etc. Pel que fa a la seva etologia, la puça dels nius (per exemple, Ceratophyllus, en sentit estricte) passa tota la vida dins del niu fora dels curts períodes d’alimentació hematòfaga, mentre que la puça de les pells (per exemple, Palaeopsylla) no retorna mai al jaç de l’hoste un cop l’ha parasitat.

Finalment, cal dir que a part l’especificitat, hi ha espècies de puces lligades a tipus determinats de sòls (Stenoponia tripectinata, a terrenys al·luvials o sorrencs), o a un determinat nivell altitudinal (per exemple, Rhadinopsylla mesa només es troba a grans altituds), o a determinades estacions de l’any (per exemple, Peromyscopsylla bidentata és pròpia de l’estació freda i P. spectabilis de l’estació càlida). La combinació de tots aquests paràmetres dona lloc a l’inventari de tota una fauna extremament aleatòria i àrdua, i, més encara, qualsevol estudi epidemiològic al qual hi hagi sifonàpters implicats requerirà imperativament l’observació d’aquest factors.

A part el seu valor com a hostes intermediaris, que no sembla tenir una incidència notable sobre la seva supervivència, les puces són agredides sovint per paràsits monoxens externs o interns. Entre els paràsits externs podem citar els àcars adults de Cheyletiella, predadors, o els hipopus d’acàrids diversos (Acarus, Psylloglyphus, etc.), que moltes vegades provoquen la paràlisi de l’insecte. Els paràsits interns són molt més freqüents: alguns, com les gregarines, aparentment no són patògens per a la puça, mentre que d’altres, com els Mermis o els tilènquids comporten la castració de la puça.

La taula següent mostra la distribució als Països Catalans de les espècies de puces amb indicació del seu hoste principal. A Andorra, P Pirineus orientals, LL Lleida. G Girona, B Barcelona, T Tarragona, V País Valencià, M Illes Medes, ME Menorca, MA Mallorca, C Cabrera, E Eivissa, F Formentera. (Dades de l'autor).

Distribució de les espècies de sifonàpters als Països Catalans
ESPÈCIE PARÀSITA HOSTE PRINCIPAL DISTRIBUCIÓ ALS PAÏSOS CATALANS
A. P. LL. G. B. T. V. M. ME. MA. C. E. F.
Ceratofíl·lids
Amalareus penicilliger pyrenaicus arvicòlids (en altitud) X X X X
Callopsylla saxatilis talpó de tartera X X
Ceratophyllus sciurorum esquirol X X X X X
C. borealis passeriformes (en altitud) X X
Dasypsyllus gallinulae pinsà, pit-roig, cargolet X X
Megabothris turbidus arvicòlids, ratolins de camp X X X
Myoxopsylla laverani Eliomys X X X X X X X
Nosopsyllus fasciatus Rattus, altres rosegadors i Crocidura X X X X X X X X X
N. barbaros Rattus, Mus, Apodemus X X
Paraceras melis guineu, toixó X X
Tarsopsylla octodecimdentata esquirol (en altitud) X X
Ctenoftálmíds
Ctenophthalmus andorrensis andorrensis Apodemuss, arvicòlids X X X
C. andorrensis catalaniensis Apodemus, arvicòlids X X X X
C. dobyi Apodemus, arvicòlids X X X
C. baeticus arvernus Apodemus, arvicòlids X X X X
C. apertus apertus talpó comú X X X X X
C. russulae russulae musaranya vulgar X
C. russulae galloibericus musaranya vulgar X X X X
Doratopsylla dasycnema dasycnema Sorex, Neomys X X X X
Palaeopsylla minor talp X X X X X
P. soricis vesperis Sorex, Neomys X X X X
Rhadinopsylla eivissensis Apodemus X
R. integella Microtus(en altitud) X X X
R. isacantha Cethrionomys X X X X
R. pentacantha Microtus, talp X
Stenoponia tripectinata rata comuna, ratolí casolà, talpó comú X X X X X X X
Histricopsíl·lids
Atyphloceras nuperus arvicòlids (en altitud) X X X
Hystrichopsylla talpae talpae rosegadors i insectívors (nius subterranis) X X X X X
Typhloceras poppei poppei Apodemus X X X X X
T. favosus rolandi musaranya vulgar, ratolí casolà X
T. favosus claramuntae musaranya vulgar, ratolí casolà X X
Iscnopsíl·lids
Ischnopsyllus intermedius rat-penat dels graners X
1. octactenus rata-pinyada pipistrella, rata pinyada de vores clares X X X X
1. simplex rat-penat de bigotis, rat-penat de Natterer X
Rhinolophopsylla unipectinata Rhinolophus X X
Leptopsíl·lids
Amphipsylla sibirica arvicòlids (en altitud) X
Leptopsylla segnis ratolí casolà, rata comuna X X X X X X
L. taschenbergi amitina Apodemus X X X X X X X
Peromyscopsylla bidentata gervasii arvicòlids (en altitud) X X X
P. spectabilis spectabilis arvicòlíds (en altitud) X X X X
Pulícids
Archaeopsylla erinacei erina-cei eriçó X
A. erinacei maura esquirol X X X X X X
Ctenocephalides canis guineu, gos X X X X X
C. felis felis carnívors domèstics, home X X X
Echidnophaga murina rata comuna, ratolí casolà X X X X
Pulex irritans toíxó, guineu, gos, home X X X X X
Spilopsyllus cuniculi Conill X X X
Xenopsylla cheopis rata comuna X
X. gratiosa Calonectris diomedea X X
Vermipsíl·lids
Chaetopsylla matina marta X

Sistemàtica i filogènia

En general, hom coincideix a considerar dins dels sifonàpters cinc superfamílies diferents: la dels pulicoïdeus (Pulicoidea), la dels ceratofil·loïdeus (Ceratophylloidea), la dels histricopsil·loïdeus (Hystrichopsylloidea), la dels malacopsil·loïdeus (Malacopsylloidea) i la dels vermipsil·loïdeus (Vermipsylloidea).

El nombre de famílies que componen l’ordre dels sifonàpters (Siphonaptera)és de setze; són d’importància numèrica molt diversa, ja que, per exemple, els ancistropsíl·lids comprenen solament un gènere i tres espècies, mentre que els ctenoftàlmids agrupen 40 gèneres i més de 700 tàxons diferents. La classificació que seguim ací es fonamenta en la de Smit (1982) i les famílies conegudes actualment són les següents: els ancistropsíl·lids (Ancistropsyllidae), els ceratofíl·lids (Ceratophyllidae), els quimeropsíl·lids (Chimaeropsyllidae), els coptopsíl·lids (Coptopsyllidae), els histricopsíl·lids (Hystrichopsyllidae), els ctenoftàlmids (Ctenophthalmidae), els iscnopsíl·lids (Ischnopsyllidae), els leptopsíl·lids (Leptopsyllidae), els macropsíl·lids (Macropsyl·lidae), els malacopsíl·lids (Malacopsyllidae), els pulícids (Pulicidae), els pigiopsíl·lids (Pygiopsyllidae), els ropalopsíl·lids (Rhopalopsyllidae), els estefanocírcids (Stephanocircidae), els vermipsíl·lids (Vermipsyllidae) i els xifiopsíl·lids (Xiphiopsyllidae).

De les famílies que no formen part de la nostra fauna, indicarem breument la seva distribució, especificitat i importància, segons la revisió de Lewis i Lewis (1985). Els ancistropsíl·lids, dels quals hom coneix 3 tàxons, són de distribució oriental, i són paràsits d’ungulats; els quimeropsíl·lids, que reuneixen 28 tàxons, són etiòpics i paràsits de rosegadors i insectívors; els coptopsíl·lids (23 tàxons) són paleàrtics i paràsits de gerbíl·lids; els macropsíl·lids comprenen només dos tàxons, australians, paràsits de rosegadors i del marsupial Antechinus; els malacopsíl·lids (2 tàxons) són neotropicals, paràsits principalment de desdentats; els pigiopsíl·lids són una família molt nombrosa, de 182 tàxons, de distribució oriental, etiòpica i en part neotropical, que parasita marsupials, monotremats, rosegadors i ocells; els ropalopsíl·lids, també amb un gran nombre de tàxons (fins a 139) són pràcticament restringits a la regió neotropical, on parasiten rosegadors i ocells; els estefanocírcids, que comprenen 43 tàxons, són propis d’Austràlia i la regió neotropical, i són paràsits de marsupials i rosegadors; i els xifiopsíl·lids, que comprenen 8 tàxons, són etiòpics i paràsits de rosegadors.

L’origen dels sifonàpters és filèticament admès: es tracta de mecopteroides, pròxims per diversos aspectes imaginals als mecòpters (en sentit estricte), mentre que la larva sembla més pròxima a la d’alguns dípters nematòcers (per exemple, dels micetofíl·lids). Des del punt de vista paleontològic, per contra, hom desconeix l’existència de formes intermèdies entre l’ancestre hipotètic esbossat per Smit (1972) i Beaucournu (1982) i les formes actuals. Els escassos fòssils coneguts i unànimement reconeguts són integrables dins dels gèneres actuals.

Els grups de sifonàpters

Hom coneix actualment un total de 2400 tàxons de sifonàpters, dels quals 210 han estat citats a l’W de la cubeta mediterrània, on aproximadament uns 145 es presenten com a endèmics. De les set famílies de sifonàpters conegudes als Països Catalans en donarem les dades més generals i els gèneres principals que reuneixen.

Els ceratofíl·lids

Exemples de ceratofíl·lids i histricopsíl·lids del nostre país. A l’esquerra, un mascle de Dasypsyllus gallinulae (× 62), paràsit d’ocells, gairebé només passeriformes (noteu el gran desenvolupament de l’ull, caràcter clàssic de les puces dels ocells. A la dreta, Typhloceras poppei poppei (× 61), paràsit de rosegadors.

Jordi Vidal / Jean Claude Beaucournu.

Els ceratofíl·lids comprenen un conjunt de 504 tàxons, de distribució holàrtica i oriental, però també presents arreu del món i fins i tot a l’Antàrtida. Són paràsits de rosegadors, i també d’ocells. Hom coneix a la península Ibèrica: Amalareus, paràsit dels ratolins de camp, Callopsylla amb tres tàxons paràsits de rosegadors i ocells, Ceratophyllus amb quatre tàxons, de l’esquirol i sobretot d’ocells, Dasypsyllus, amb una sola espècie que parasita ocells, Megabothris, amb una sola espècie paràsita de rosegadors, Myoxopsylla (una espècie), paràsit de la rata dormidora grisa, Nosopsyllus, amb tres espècies sobretot de múrids, Paraceras, amb una espècie paràsita de la guineu i del toixó, i Tarsopsylla, amb una espècie paràsita de l’esquirol.

Els histricopsíl·lids

Els histricopsíl·lids comprenen 48 tàxons distribuïts per les regions holàrtica i etiòpica, però també per la neotropical i oriental. Són paràsits de rosegadors i d’insectívors. A la península Ibèrica hom coneix Atyphloceras, amb una espècie paràsita d’arvicòlids, Hystrichopsylla, amb dos tàxons que viuen en els rosegadors i els insectívors, i Typhloceras, amb tres tàxons que afecten els ratolins de camp, els ratolins casolans i les musaranyes.

Els ctenoftàlmids

Reuneixen uns 700 tàxons, de distribució semblant als anteriors, però també etiòpics. Són paràsits de rosegadors i insectívors. A la península Ibèrica són representats pels gèneres Ctenophthalmus, amb dinou tàxons que afecten els rosegadors i els insectívors, Doratopsylla, amb dos tàxons que parasiten insectívors, Palaeopsylla, amb cinc paràsits d’insectívors, principalment talps i musaranyes, Rhadinopsylla, amb cinc paràsits de rosegadors i Stenoponia, també de rosegadors.

Els iscnopsíl·lids

Els iscnopsíl·lids (124 tàxons) són coneguts arreu del món tret de l’Àrtic i l’Antàrtic, on no es distribueixen els seus hostes, els ratspenats (quiròpters). A la península Ibèrica hom coneix els gèneres Araeopsylla (amb una sola espècie), que parasita el rat-penat cuallarg (Tadarida teniotis), Ischnopsyllus (cinc tàxons), sobre els vespertiliònids, Nycteridopsylla (dos tàxons), paràsit de Pipistrellus, i Rhinolophopsylla (dos tàxons), paràsits dels rats-penats del gènere Rhinolophus.

Un leptopsíl·lid paràsit dels arvicòlids, Peromyscopsylla bidentata gervasii, mascle (× 112), una espècie de puça hivernal i oròfila. L’espècie P. bidentata té una àmplia distribució per tota la regió paleàrtica occidental.

Jordi Vidal / Jean Claude Beaucournu.

Puça de la família dels iscnopsíl·lids, un mascle de Rhinolophopsylla unipectinata unipectinata (× 84), una espècie paràsita de rats-penats rinolòfids, de fenologia estival. La seva distribució cobreix tota la regió paleàrtica occidental, dins dels límits de distribució dels seus hostes.

Jordi Vidal / Jean Claude Beaucournu.

Els leptopsíl·lids

Els leptopsíl·lids, que comprenen 301 tàxons, són essencialment holàrtics i orientals, i són paràsits de rosegadors i ocells. A la península Ibèrica coneixem dues espècies de paràsits de rosegadors, del gènere Amphipsylla; una espècie de Caenopsylla, paràsit del conill, tres tàxons de Leptopsylla, paràsits dels múrids (Muridae) i de musaranyes del gènere Crocidura, Odontopsyllus, amb una espècie paràsita del conill, i Peromyscopsylla amb tres tàxons, paràsits dels arvicòlids.

Els pulícids

Pulícid mascle de Spilopsyllus cuniculi (× 117), una puça paràsita del conill que és present a tota l’àrea de distribució del seu hoste, diferent d’altres puces específiques del mateix animal. Presenta la particularitat (que comparteix amb Cediopsylla sp dels Sylvilagus neàrtics) de tenir la seva reproducció lligada a la del seu hoste.

Jordi Vidal / Jean Claude Beaucournu.

Els pulícids comprenen 201 tàxons cosmopolites però sobretot distribuïts per la regió etiòpica, que afecten una àmplia gamma de mamífers i alguns ocells. A la península Ibèrica hom coneix una espècie del gènere Archaeopsylla, la puça de l’eriçó; dues de Ctenocephalides, paràsits de mamífers carnívors domèstics i salvatges, un o dos tàxons d’Echidnophaga, paràsits de múrids (Muridae), una espècie del gènere Pulex, paràsit de la guineu, el toixó i l’home, ocasionalment; Spilopsyllus, amb una espècie paràsita del conill; i Xenopsylla, que comprèn tres tàxons paràsits de les rates, el conill i les baldrigues.

Els vermipsíl·lids

Vermipsíl·lid de l’espècie Chaetopsylla matina, un exemplar mascle (× 78). Les puces d’aquest gènere són infeudades als carnívors i tenen una fenologia hivernal. Moltes espècies, com la il·lustrada, són, a més, oròfiles, i de distribució fragmentada.

Jordi Vidal / Jean Claude Beaucournu.

Els vermipsíl·lids, amb 36 tàxons coneguts, són puces essencialment paleàrtiques, bé que algunes espècies són neàrtiques i orientals. Són puces paràsites de carnívors i ungulats. A la península Ibèrica i als Països Catalans hom en coneix amb seguretat Chaetopsylla matina, que parasita el toixó, encara que amb seguretat hi viuen altres representants d’aquest gènere.