Habitatge del Tossal Rostides (el Pont de Suert)

Situació

Detall de les escasses restes d’aquest habitatge o fortificació que domina la Noguera de Tor.

ESG

Les restes d’aquest antic habitatge es troben a l’anomenat Tossal Rostides, un contrafort del vessant oest de la Serra Capitana que domina per l’esquerra la Noguera de Tor, al N d’Iran.

Mapa: 32-10 (213). Situació: 31TCH173038.

Per a arribar-hi des del poble d’Iran, cal seguir una pista nova que va al Pont de Saraís, per on es creua la Noguera de Tor. Justament en el segon revolt del camí cal deixar el cotxe, pujar en direcció W, i en deu minuts s’arriba al capdamunt de l’elevació on hi ha la construcció.

Edificis

Planta de les estructures rectangulars que s’aprecien en aquest indret situat sobre la població d’Iran.

ESG

El cim del Tossal Rostides té dues elevacions, la més meridional de les quals conserva les restes d’una estructura rectangular de 5,80 m de llargada per 4,70 m d’amplada. Els murs fan aproximadament 1 m de gruix i són construïts, sense argamassa, amb carreus irregulars de mida gran en l’angle sud-oest i de mida més petita en la resta; en la part nord, els murs conserven una alçada de mig metre, amb la peculiaritat d’integrar part de la roca natural convenientment retallada.

A l’E s’observa part d’una estructura adossada, també de planta rectangular, de 8 X 6 m. Pel pendent meridional i occidental es veuen tanques de pedra que devien delimitar les propietats quan la construcció ja era arruïnada.

Tant per la situació com per les característiques, recorda una mica la torre del vilatge de Noufonts, de la qual dista poc en línia recta direcció S-W, si bé no és visible per la curvatura de la vall. Una construcció semblant existent en un tercer turó, situat al mig dels dos indrets, de manera gairebé equidistant, seria el punt necessari que permetria la connexió visual per a pensar en una teòrica xarxa de torres de guaita que comuniqués tota la vall de Boí. Malauradament, en no trobar-se aquesta construcció, fa que la hipòtesi que es tracti d’una torre defensiva sigui força especulativa. No s’ha d’oblidar que aquest punt no domina directament el pas de la vall, la qual cosa, si bé podria relacionar-se amb un lloc secundari, també permet suggerir que som davant d’un antic habitatge, d’origen alt-medieval, per a l’explotació agropecuària del territori que l’envolta.