Santa Coloma de Montan de Tost (Ribera d’Urgellet)

Situació

Porta original d’arc de mig punt, tapiada i situada al mur de ponent, a l’indret on ara hi ha el presbiteri d’aquesta església totalment transformada.

ECSA - J.A. Adell

L’església parroquial de Santa Coloma és al centre del petit nucli de Montan.

Mapa: 34-11(253). Situació: 31TCG670773.

Per a arribar al poble, cal seguir el mateix camí que s’ha descrit en tractar el castell i la torre de Montan. (JAA)

Història

La parròquia de Montan, tradicionalment escrit Montant, que apareix esmentada en el document de l’acta de consagració de la Seu d’Urgell amb la grafia de Montedamno, era jurisdicció de l’església d’Urgell, com ho indica un document del 1046, on Arnau Mir de Tost reconeix tenir la parròquia de Montedann en feu de la mitra per donació del bisbe Eribau (1036-1040). En el testament del 1072, Arnau Mir de Tost llegà la parròquia de Montan a la seva filla Letgarda i al seu nét Guerau.

De la seva església parroquial dedicada a santa Coloma, sufragània de Sant Martí de Tost, no s’han trobat notícies documentals concretes. Actualment aquesta església és annexa de la parroquial d’Adraén. (MLlC)

Església

Aquesta església és un edifici totalment transformat, amb la porta situada en el mur de llevant, on presumiblement es devia situar l’absis de l’edifici original, que és coronat per un campanar d’espadanya de tres ulls en dos nivells. La porta original, tapiada, en arc de mig punt, realitzada amb peces ben tallades de pedra tosca, s’obria en el mur de ponent, on actualment hi ha el presbiteri de l’església, que ha estat totalment reformada amb la construcció d’una volta de canó, amb llunetes, reforçada per dos arcs torals.

No hi ha altres vestigis visibles de l’edifici original, que per la seva aparença exterior sembla respondre a les obres rurals del segle XII. (JAA)

Bibliografia

  • Baraut, 1978, vol. I, doc. 2, Pàgs. 50-53; Baraut, 1982, vol. V, doc. 596, Pàgs. 125-126.