Santa Margarida d’Adraén (Lavansa i Fórnols)

Situació

Vestigis de la capella al fossar de la població d’Adraén.

J. Tous

Els vestigis de l’antiga església de Santa Margarida es troben en el fossar del poble d’Adraén, situat sobre la carretera de Fórnols de Cadí a la Seu d’Urgell. (JAA-MLIC)

Mapa: 35–11(254). Situació: 31TCG765818.

Història

No es té cap notícia documental de Santa Margarida d’Adraén; però la situació actual de les restes pot fer suposar que es tracta de la capella del castell d’Adraén documentada ja el 1141, en el testament de Pere Ramon, vescomte de Castellbò, que el deixà a la seva muller Sibil la. Amb tot, el desconeixement que es té de la localització d’aquest castell permet, tan sols, suposar la filiació d’aquesta església.

En les visites pastorals del 1575 i el 1758 a l’església de Sant Martí d’Adraén, figura un altar dedicat a santa Margarida. (MLIC)

Església

De l’antiga església de Santa Margarida avui només es conserva un fragment del mur nord de la seva nau, reaprofitat com a mur de tancament d’un dels blocs de nínxols del cementiri.

A causa del seu aprofitament, aquest mur ha estat totalment alterat, motiu pel qual no es pot donar rellevància al seu parament o aparell. L’únic element destacable és una mena de reforç que s’observa prop del punt on sembla insinuar-se la cantonada de la nau en la seva unió amb l’absis, però que en l’estat actual de les restes no es pot escatir quina funció devia tenir, ni tan sols aventurar paral lelismes, sense que una exploració arqueològica pugui aportar noves dades al coneixement de l’església. (JAA-MLIC)