Albert Martínez.
L’ordre dels gal·liformes (Galliformes), talment el dels anàtids, abasta un nombrós grup d’ocells estretament vinculats amb l’home a causa de l’aprofitament que n’ha fet com a espècies domèstiques —de la major importància econòmica—, de caça i ornamentals (com són alguns faisans i els paons reials).
Marisa Bendala.
El tipus d’ocell que dona nom a l’ordre és prou conegut perquè en calguin descripcions generals. Les dimensions varien molt, però, segons les espècies i dins la nostra avifauna, oscil·len des de la mida i el pes notables del gall salvatge als de la menuda guatlla. Són propis d’aquests ocells els hàbits terrícoles, inclosa la nidificació. Com és sabut, les postes són molt nombroses i els polls són nidífugs. Les tonalitats del plomatge, sobretot de les femelles d’algunes espècies, s’adiuen a les del sòl, la qual cosa els facilita passar desapercebudes quan coven o menen la llocada. Són, així mateix, poc voladores, i els cal batre enèrgicament les ales per a enlairar els cossos feixucs que les caracteritzen. Per això resulten sorprenents els costums migradors de les guatlles.
Els gal·liformes existents a les terres catalanes pertanyen a 2 de les 7 famílies de què es compon l’ordre: la família dels tetraònids, amb el gènere Tetrao al qual pertany l’esmentat gall salvatge, el gènere Lagopus, amb la perdiu blanca, i d’altres gèneres que aquí no són representats; la família dels fasiànids, la més nombrosa, amb 50 gèneres i unes 170 espècies, de la qual tenim com a representants: la perdiu (Alectoris), la perdiu xerra (Perdix) i la guatlla (Coturnix).