Xavier Palaus.
La perdiu és una espècie sedentària que es troba ben representada arreu dels Països Catalans. Ocupa ambients amb poca cobertora vegetal, amb preferència, les àrees més seques i poc fredes; amb tot i això, el seu ventall altitudinal és força ampli, des de la vora de la mar fins a quasi els 1500-2000 m, on ja es troba la perdiu xerra. És especialment abundant a les àrees conreades, en especial les de cereals com el blat, el qual és un dels seus aliments preferits, i a les vinyes, oliverars i ametllerars. És, però, comuna en brolles, garrigues, en roqueters culminals i de la base de cingleres, i també en àrees cremades.
Territorial a l’època de cria, cada parella guarda amb zel unes quantes quarteres que són el seu territori. La seva cria és tardana, i es poden observar els perdigons al començament de juny. La seva productivitat és molt variable, però la mitjana és de 15 ous. Amb tot i això, és força freqüent que a les extenses àrees cerealistes la taxa de posta sigui més baixa, a causa de la utilització de pesticides. A partir del juliol i l’agost s’observen els grups familiars, i aleshores alguns rapinyaires (des de l’esparver fins l’àguila cuabarrada, l’astor i l’àguila daurada) n’efectuen una forta predació. A la tardor i a l’hivern és gregària, i comença a aparellar-se i a independitzar-se al final d’aquesta estació.
La seva distribució és àmplia a tot el continent: és present a les Illes, encara que en algunes d’elles, com a Eivissa i Formentera, fou introduïda per a usos cinegètics. Això ha provocat arreu del territori nombrosos encreuaments entre les subespècies i fins i tot la introducció d’espècies foranes.
La situació de la perdiu a casa nostra és molt variable; cal remarcar que la gran recessió que sofrí en les darreres dècades ha començat a remetre, i que les seves poblacions s’han refet a diverses àrees, com a les serralades meridionals del Principat, a la Segarra, etc. És força comuna al País Valencià i, especialment, a Menorca. Amb tot i això, ha esdevingut no rara, sinó excepcional, en algunes comarques del Principat, com el Maresme, el Vallès, el Garraf, Anoia, etc., sens dubte a causa de la desmesurada pressió cinegètica i, paral·lelament, de la desaparició dels conreus tradicionals i l’embosquinament progressiu d’aquests territoris.