Morfologia
Ramon Torres.
És una sargantana grossa, de coll gruixut i cua progressivament afilada, molt llarga i prou rígida. Arriba a mesurar 8 cm de cap i tronc i la cua supera de 2,6 a 3 vegades aquesta longitud; pot arribar en total i amb la cua intacta fins als 31 cm de longitud. El cap és de petit a mitjà, de front pla i musell arrodonit; el coll gairebé no s’hi diferencia i el crani és fortament ossificat. La folidosi cefàlica no presenta particularitats. Les escates dorsals són grosses, planes, punxegudes a l’extrem posterior i fortament carenades, molt imbricades; les dels flancs i el ventre són molt semblants, i esdevé difícil individualitzar les deu fileres d’escates ventrals. Hom compta de 22 a 28 fileres d’escates dorsals al mig del tronc. Hi ha de 13 a 21 porus femorals per banda.
Les escates de la cua són carenades i es van reduint a mesura que la cua s’aprima. Hom observa de 18 a 23 escates caudals en els anells de la base de la cua.
La seva coloració és força característica i amb poques variacions; presenta el dors castany metàl·lic, bru clar, coure oliva, amb dues patents ratlles groguenques o blanquinoses en posició supraciliar (dorsilateral superior); una ratlla clara supralabial a cada banda, separada de l’anterior del mateix costat per una banda fosca al flanc. A les espatlles, hi té d’un a tres ocel·les blaus, més marcats en els mascles. Pot tenir una línia vertebral fosca, amb vores clares. El seu ventre és lleugerament iridescent, blanquinós o amb una tonalitat verdosa, i la part inferior de les potes posteriors i la cua és de color vermellós, més intens en els joves. El mascle en zel presenta gola i galtes de color taronja. Fora de la cua, les cries són pràcticament iguals als adults.
Biologia i ecologia
Lluís Solé.
Es troba en àrees arbustives denses o en àrees més obertes, des de vorades i clarianes de bosc, sobretot si són alzinars, boscos degradats, garrigues, matoll espinós, entre les arrels del qual s’amaga, boixedes, etc., fins a les dunes, a les quals només és parcialment afeccionat. S’assolella sovint prop de les plantes, a roques o munts de pedra, o a marges en conreus, sobretot fruiterars, oliverars i semblants. Pot arribar a altituds notables a les localitats meridionals. Bona grimpadora, molt àgil i ràpida, és una sargantana discreta i críptica, abundant a localitats baixes, més rara a partir d’altituds moderades i amb gran capacitat d’aprofitament de microclimes favorables. Relativament xeròfila i termòfila, requereix, en el seu biòtop, àrees nues per a assolellar-se llargament. Crida quan se la manipula i sembla que també en període reproductor.
S’alimenta d’insectes petits, entre els quals cal comptar ortòpters, lepidòpters, larves d’insectes diversos, heteròpters, himenòpters, dípters, com les mosques, i coleòpters. També consumeix araneids i, potser, algun petit vertebrat. No sembla massa selectiva i, probablement, l’alimentació varia segons el biòtop ocupat i l’estació de l’any.
La biologia és només parcialment coneguda. Entre la còpula i la posta transcorren de quinze a vint dies i aquesta té lloc, al N d’Àfrica, al maig, i potser més tard a les nostres terres. Consta de vuit a onze ous relativament petits, de 8 × 11 mm, quasi esfèrics; a Alacant hom ha trobat femelles amb ous d’abril a juliol; és probable que es produeixi una segona posta a final de l’estiu.
La hibernació és curta en clima mediterrani i més llarga a localitats montanes, fins i tot si aquestes són africanes, i pot arribar a durar des del novembre fins al febrer o primeries de març. La seva activitat diürna es divideix en fase matinal i fase de tarda i fan, sobretot a l’estiu, un període de repòs al migdia; és molt més conspícua a la primavera i a la tardor.
Corologia
Maber, original dels autors.
Es troba per la França mediterrània, pràcticament per tota la península Ibèrica, llevat de la franja septentrional, i pel NW d’Àfrica. No es troba ni a les illes Gimnèsies ni a les Pitiüses. Als Països Catalans continentals és present pràcticament arreu, llevat de les zones d’alta muntanya; arriba fins als 1200 m d’altitud a Catalunya, una mica més cap al S. Es troba a totes les terres baixes, segueix els boscos de tipus mediterrani fins als estatges montans, on esdevé molt rara; prefereix alzinars i pinedes; encara que no és massa antropòfila, hom pot trobar-la en zones agrícoles, sobretot si hi ha marges de pedra seca amb vegetació arbustiva a prop. Des d’algunes poblacions de dunes costaneres, arriba fins a les localitats solelles més seques de les muntanyes mitjanes.