Sant Martí de Pegueroles (Navès)

Situació

Una perspectiva de l’interior de l’església, amb la capçalera al fons.

L. Prat

A la llenca de terreny del municipi de Navès que es fica dins el Berguedà, situada al cantó sud-oriental, hi ha l’església de Sant Martí de Pegueroles.

Mapa: 330M781. Situació: 31TCG928497.

Als 10 km de la carretera de Cardona a Berga hi ha un trencall, a mà esquerra, senyalitzat: Torreta, Sant Feliu. Amb 1 km porta a Pegueroles. En guarden les claus a la veïna casa de Capdevila de Pegueroles. (JCS)

Història

Aquesta església era a la vall de Lord, dins els termes de Navès o d’Abella. Degué ésser molt aviat església parroquial, tot i que aquesta situació no es confirma en una època gaire tardana.

Les notícies d’aquesta església, així com de les seves funcions com a parròquia, no es troben fins l’any 1313 en la visita que els delegats arquebisbals feren a les parròquies del deganat de la vall de Lord, entre les quals hi havia la de Sant Martí de Pegueroles.

Tingué funcions parroquials durant molts segles, però actualment no les conserva i fins i tot es troba sense que s’hi celebri culte. (ABC)

Església

Molt probablement, als seus orígens aquesta església constava d’una nau rectangular, capçada a llevant per un absis quadrat, actualment allargassat pel costat de llevant amb un altre de semicircular.

A més de l’enderroc de la capçalera de l’absis, hom buidà els murs laterals per tal d’encabir-hi sengles capelles i una sagristia. La teulada és de dos vessants. Una porta amb muntant enganxat a l’absis dona pas als galliners que s’arrengleren al mur de la nau que mira a migjorn.

El frontis és culminat per un campanar d’espadanya, amb dues finestres d’arc de mig punt. Té una finestra no ben al centre de l’absis sinó més vers migjorn, de doble esqueixada, amb un bloc que forma, tot sol, l’arc de mig punt; l’ampit amb l’inici dels muntants també han estat tallats en un bloc monolític.

La porta, oberta a migjorn, és resolta amb arcs de mig punt en degradació, formats per unes dovelles acuradament treballades. A ponent hi ha l’altra porta, que comunica l’església amb l’habitatge que fou bastit enganxat al frontis, amb un nou intent, ben resolt, certament, de fer les coses amb poc encert.

A l’interior la nau ha estat coberta amb una volta de canó apuntada, reforçada per uns arcs torals també apuntats. La volta apuntada i els arcs arrenquen d’una motllura bisellada. A la capella del mur de tramuntana hi ha trossos en els quals ha caigut la fina capa de guix, on resta al descobert una decoració pictòrica molt posterior que representa santa Margarida, santa Caterina i altres santes. Sobre aquestes capelles i per damunt de la cornisa de la nau hi ha uns braços de ferro coronats per un cap d’animal. (JCS)